Inca un avertizor de securitate, angajat la un furnizor al Boeing, a decedat in conditii suspecte, alimentand teoriile conspiratiei impotriva celebrei companii aeriene

externe

avertizor de securitate, Boeing, deces suspect,

Un avertizor de securitate de la compania aeriana Boeing a murit in urma cu doua zile la Wichita, in Kansas, dupa ce a contractat o infectie brusca, a anuntat Seattle Times.

La inceputul anului 2023, Joshua Dean, care era auditor de calitate la furnizorul Boeing Spirit AeroSystems, a acuzat conducerea Spirit ca a ignorat defectele de fabricatie ale modelului Boeing 737 Max. El a fost concediat de la Spirit in aprilie 2023.

Dean este al doilea avertizor al Boeing care a murit in ultimele doua luni. John Barnett a fost gasit mort in urma unei aparente sinucideri in martie, in mijlocul depozitiei sale impotriva Boeing.

Boeing s-a confruntat cu un control sporit de la inceputul anului 2024, iar directorii companiei au fost obligati sa depuna marturie la o audiere in Senat la jumatatea lunii aprilie cu privire la faptul daca cultura corporativa a companiei a prioritizat masurile de economisire a banilor in detrimentul sigurantei in productia de aeronave 787 Dreamliner si 777.

Seattle Times a raportat moartea lui Dean, mentionand ca membrii familiei au spus ca acesta „a fost sanatos si s-a remarcat prin faptul ca avea un stil de viata sanatos” inainte de a fi lovit de o „infectie brusca si cu raspandire rapida”.

Dean a depus o plangere la Departamentul Muncii dupa ce a fost concediat de la Spirit, sustinand ca a fost concediat pentru ca a ridicat probleme de siguranta.El daduse o depozitie intr-un proces intentat de actionarii Spirit si se plansese la Administratia Federala a Aviatiei (FAA) cu privire la linia de productie a 737 de la Spirit.

In noiembrie, FAA i-a trimis lui Dean o scrisoare in care spunea ca a finalizat o investigatie privind problemele de siguranta pe care le semnalase, desi nu este clar daca FAA a emis vreo hotarare oficiala cu privire la acuzatiile lui Dean.

Avocatul Brian Knowles, care i-a reprezentat atat pe Dean, cat si pe Barnett, a declarat pentru publicatie ca nu a dorit sa speculeze cu privire la momentul mortii lui Dean.

„Avertizorii de securitate sunt necesari. Acestia scot la iveala fapte gresite si coruptie in interesul societatii.Este nevoie de mult curaj pentru a lua atitudine”, a declarat Knowles.”Este un set de circumstante dificile. Gandurile noastre se indreapta acum catre familia lui John si familia lui Josh”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: