Inca un baron PSD infunda puscaria: Trei ani si sase luni cu EXECUTARE

politica

Senatorul Victor Mocanu, fost presedinte al Consiliului Judetean Buzau, a fost condamnat, joi, de catre judecatorii instantei supreme la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul Maternitatea, iar fostul director din CJ Constantin Lungu a primit trei ani, tot cu executare. Sentintele pot fi atacate cu apel.

Potrivit rechizitoriului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), intre 6 aprilie si 14 mai 2012, in urma unei intelegeri pe care Mocanu a avut-o cu Mihail Badic, administrator al unei firme, in scopul inaugurarii aparente a noului sediu al Maternitatii – Sectie Exterioara a Spitalului Judetului Buzau, a incheiat, in mod ilegal, un numar de opt contracte de furnizare de echipamente medicale. Dintre acestea, sapte contracte erau de achizitie directa, iar unul era de inchiriere.

Mai mult, spun procurorii anticoruptie, Mocanu a aprobat efectuarea platilor in conditiile in care echipamentele medicale, pe langa faptul ca fusesera supraevaluate, nici nu fusesera livrate, iar „contractul de inchiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind in mod vadit ineficiente din punct de vedere economic”.

mocanu

Aceste achizitii au fost facute, sustine DNA, cu ajutorul fostului director executiv al Directiei pentru Administrarea Patrimoniului si Investitii, Constantin Lungu. Acesta a fost cel care a intocmit, in fals, mai multe documente, respectiv al Eugeniei Husea, inculpata si ea in dosar. Husea, in calitate de reprezentant comercial al respectivei firme de echipamente medicale, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achizitiilor publice directe a echipamentelor, prin obtinerea unor oferte de preturi supraevaluate si transmiterea acestora catre Consiliul Judetean Buzau.

„Incheierea contractelor de furnizare (prin inchiriere sau cumparare), din care rezulta obligatii de plata pe seama fondurilor publice cu incalcarea dispozitiilor legale, a creat premisa efectuarii de plati in cuantum total de 2.201.127 lei (503.563, 72 euro), fara TVA, din bugetul judetului Buzau, in favoarea SC Medical Finance Projects SRL Bucuresti, reprezentand facturile emise de aceasta societate in baza contractelor incheiate”, arata DNA.

Paguba cauzata efectiv pana la data intocmirii rechizitoriului a fost in cuantum de peste 565.000 de lei si reprezinta valoarea platilor efectuate in baza contractelor cumparare directa, fara ca bunurile sa fie livrate, mai sustin anchetatorii.

Procurorii au pus sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatilor, pentru recuperarea prejudiciului.

Pe langa Victor Mocanu, a fost trimis in judecata si Constantin Lungu, acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata, precum si de fals intelectual in legatura cu infractiunile de coruptie in forma continuata.

De asemenea, au fost deferiti justitiei si administratorul si reprezentantul firmei de echipamente medicale, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul in forma calificata si in forma continuata

Maternitatea Buzau, investitie de 16 milioane de euro, a fost inaugurata in 1 iunie 2012, in plina campanie electorala pentru alegerile locale. Panglica inaugurala a fost taiata de presedintele de atunci al Consiliului Judetean Buzau Victor Mocanu, care candida pentru un nou mandat, iar la eveniment au participat, alaturi de Mocanu, primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, directorul de atunci al Spitalului judetean Buzau, Dorel Nicolescu, precum si alti medici si asistenti. La momentul inaugurarii, Mocanu prezenta maternitatea ca fiind cea mai moderna unitate de profil din Romania construita dupa Revolutie si spunea ca aceasta ar putea deveni o maternitate regionala, la care sa apeleze femei din Buzau si imprejurimi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Comentarii: