Inca un cunoscut PSD-ist le cere lui Dragnea si Dancila sa plece: „Este nevoie de credibilitate, responsabilitate si de respectul pentru binele comun”

politica

Remus Pricopie, fost ministrul al Educatiei in Guvernul Ponta, a publicat un mesaj pe Facebook in care solicita face aluzii transparente le necesitatea ca Viorica Dancila si Liviu Dragnea sa dispara din conducerea tarii.

Pricopie nu foloseste niciun nume, insa este cat se poate de evident la cine se refera.

„Dincolo de detaliile confruntarilor politice ale momentului, cateva lucruri conteaza si, ca rector al unei scoli de guvernare – SNSPA -, ca om preocupat de constructie, de repere democratice si de modele pro-occidentale, ma simt dator sa le subliniez, mai ales la inceputul unei saptamani atat de importante.

Astazi voi aborda trei dintre acestea:

(1) Credibilitate
Romania trebuie sa fie reprezentata, in functiile sale publice, de oameni care au credibilitate interna si externa. Au trecut aproape 30 de ani de exercitiu democratic, in care de prea multe ori am tratat competenta si credibilitatea drept criterii secundare. Functia publica inseamna responsabilitate si romanii simt, tot mai mult, nevoia ridicarii standardelor pentru cei care ii reprezinta. Tocmai pentru ca vorbim de voturi, de majoritati parlamentare, de motiuni de cenzura, alegeri si optiuni alternative – cred ca, dincolo de ecuatiile politice, ar trebui sa fie luate in calcul criterii precum competenta, onestitate, credibilitate, respectul partenerilor nostri.

(2) Responsabilitate
Nu ne aflam intr-o situatie clasica a luptei politice intre stanga si dreapta, intre PSD si PNL, ci intr-un moment care depaseste, prin miza sa, importanta unei dispute obisnuite.

Este anul Centenarului, anul in care ne pregatim de preluarea presedintiei Consiliului UE, anul in care negociem viitorul buget european si nu cred ca mai avem timp de pierdut in scandaluri cu mize personale. In astfel de perioade, fiecare decizie trebuie sa fie bine cantarita, iar actorii politici trebuie sa aiba abordari rationale, bazate pe respect si dialog, chiar daca se afla in competitie. Mi-ar placea sa cred ca apropierea de modelul democratic occidental, cel in care multi romani se regasesc, ne va inspira sa facem alegeri corecte si utile pentru Romania, mai mult decat pentru interesul personal sau de grup.

(3) Respectul pentru individ dar si pentru binele comun
Constructia unei democratii functionale nu este un proces simplu, iar atunci cand drumul devine neclar este util sa ne uitam la experienta societatilor cu democratii consolidate. Astfel, vom vedea ca fiecare individ conteaza, dar niciun individ nu poate conta mai mult decat altul. Este esential ca acest sentiment al egalitatii (in fata legii) sa existe la baza societatii. De asemenea, vom vedea ca puterea majoritatii este folosita pentru binele comun, inclusiv pentru binele minoritatii. Regula majoritatii este extrem de importanta, dar ea trebuie sa functioneze intr-o logica a inclusivitatii, nu a excluderii si a conflictului. Politicienii, prin actiunile lor, au obligatia sa caute calea de mijloc, sa caute consensul, sa impiedice divizarea societatii, iar atunci cand acest lucru nu mai poate fi atins, sa accepte sacrificiul personal pentru binele comun.

Parcurgem momente in care aceste lucruri conteaza – credibilitatea celor care ne conduc, constientizarea mizelor din jurul nostru, respectarea principiilor democratice si participarea noastra, a tuturor, intr-un mod civilizat si democratic, la viata „cetatii”. Sunt preocupat si increzator, in acelasi timp, pentru ca vad in jurul meu noi generatii de tineri si de oameni activi, implicati si determinati sa influenteze lumea in care traim”, a scris Pricopie.

Pricopie a fost ministru al Educatiei intre decembrie 2012 – decembrie 2014. Rector al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din februarie 2012, Pricopie a fost si vicepresedintele Departamentului de Educatie al PSD, decan al Facultatii de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA si consilier al Ecaterinei Andronescu in ambele sale mandate de ministru al Educatiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: