Inca un esec major al PSD: parlamentarii raman cu pensiile speciale. Ce a decis CCR

politica

Marcel Ciolacu

Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat, marti, ca, indemnizatia pentru limita de varsta, pana la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputatilor si senatorilor care au exercitat cel putin un mandat parlamentar complet, la data implinirii varstei de pensionare, iar prin retragerea si eliminarea sa fost afectata integritatea si substanta unui drept legal dobandit. PSD si Marcel Ciolacu, indeosebi, s-au laudat insistent ca ei au reusit sa taie pensiile speciale. „Am terminat cu pensiile speciale la parlamentari”, sustinea Ciolacu.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis, marti, cu unanimitate de voturi in privinta pct.1 si 3, si cu majoritate de voturi in privinta pct. 2, judecatorii constitutionali au admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. I din Legea 192/2023 pentru abrogarea capitolului XI din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor sunt constitutionale in masura in care nu se aplica deputatilor/senatorilor care au exercitat cel putin un mandat parlamentar complet anterior intrarii in vigoare a Legii 192/2023.

De asemenea, instanta constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. II din Legea 192/2023 sunt neconstitutionale.

Tot marti, CCR a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea 192/2023 este constitutionala in raport cu criticile de neconstitutionalitate extrinseca.

„In esenta, Curtea a retinut ca abrogarea dispozitiilor legale care instituiau indemnizatia pentru limita de varsta acordata deputatilor si senatorilor s-a realizat in baza marjei de apreciere de care dispune Parlamentul in privinta stabilirii drepturilor aferente statutului acestora. Parlamentul are competenta constitutionala de a elimina pentru viitor indemnizatia pentru limita de varsta. Prin urmare, Curtea a stabilit ca art. 69 din Constitutie referitor la mandatul reprezentativ al deputatilor si senatorilor nu a fost incalcat”, se precizeaza in comunicat.

In acelasi timp, Curtea a mai observat ca indemnizatia pentru limita de varsta, pana la abrogarea sa, era un drept legal acordat deputatilor si senatorilor care au exercitat cel putin un mandat parlamentar complet, la data implinirii varstei de pensionare.

„Avand in vedere ca aceasta indemnizatie se acorda, potrivit legii, in considerarea exercitarii unui mandat parlamentar complet, Curtea a retinut ca principiul securitatii juridice protejeaza dreptul legal al deputatilor si senatorilor care au exercitat cel putin un mandat parlamentar complet pana la intrarea in vigoare a Legii 192/2023 la indemnizatia pentru limita de varsta, indiferent daca a fost sau nu pusa in plata.

Prin retragerea si eliminarea normativa a indemnizatiei pentru limita de varsta in privinta acestor destinatari ai dreptului legal a fost afectata integritatea si substanta unui drept legal dobandit in considerarea mandatului deja exercitat si s-a creat o insecuritate juridica vadita, incalcandu-se componenta de neretroactivitate a securitatii juridice. Evenimente viitoare si incerte – de natura normativa – nu pot afecta nici dreptul care a fost dobandit si care a intrat in sfera patrimoniala a persoanei si nici efectele deja epuizate ale unui act – exercitarea cel putin a unui mandat reprezentativ”, explica judecatorii constitutionali.

Prin urmare, Curtea a constatat incalcarea dispozitiilor constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5) privind principiile statului de drept si al securitatii juridice, ale art.15 alin.(2) privind neretroactivitatea legii si ale art. 44 alin.(1) teza intai si alin.(2) privind dreptul de proprietate privata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: