Inca un inalt ierarh al BOR este convocat la DNA in dosarul lui Gigi Becali

news

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost invitat in zilele urmatoare si el la DNA, dupa mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, in dosarul lucrarilor stiintifice care i-au scurtat inchisoarea lui Gigi Becali, Patriarhia considerand ca ambii ierarhi nu au angajat institutia Bisericii Ortodoxe in acest demers.

”Cei doi ierarhi, in calitatea lor de profesori universitari, si-au asumat personal, neangajand institutia Bisericii, actul de recomandare spre publicare a cartilor respective, carti al caror continut a fost apreciat ca unul conform cu invatatura crestin-ortodoxa”, a declarat, pentru Digi24.ro, Vasile Banulescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

Vasile Banulescu a mai precizat ca Patriarhia urmareste ”derularea oficiala a cercetarilor institutionale si considera ca e firesc sa nu se antepronunte”.

In aceeasi declaratie, Banulescu a facut referire si la Comisiile de etica ale celor doua universitati unde predau Laurentiu Streza (Universitatea Lucian Blaga, din Sibiu) si IPS Teodosie Tomitanul (Universitatea Ovidius, din Constanta), care le-au analizat celor doi ierarhi prestatia in recomandarea a doua dintre cele cinci carti semnate de Gigi Becali in inchisoare si care i-au scurtat detentia cu cate o luna fiecare.

Teodosie, arhiepiscopul Constantei, a fost coordonatorul stiintific al lucrarii ”Muntele Atos, patria ortodoxiei”’, redactata intre 19 august-3 septembrie 2014, in vreme ce Laurentiu, mitropolitul Ardealului, a fost coordonatorul stiintific al unei titlului „Iubirea milostiva si mantuitoare”, publicata in acelasi an, 2014.

Ambii ierarhi au facut obiectul unor dezbateri in Comisiile de etica ale universitatilor la care sunt profesori. In cazul lui Laurentiu Streza, Universitatea Lucian Blaga a considerat ca referatul de recomandare si coordonarea lucrarii lui Becali reprezinta ”un act personal”, iar institutia academica ”nu poate fi legata in niciun fel de actiunile private pe care profesorul universitar Streza le-a intreprins”.

La randul sau, Universitatea Ovidius din Constanta a stabilit ca recomandarea si coordonarea arhiepiscopului Teodosie nu este ilegala cata vreme nu i se opune niciunei legi, insa atinge imaginea institutiei si standardele etice academice.

Luni, mitropolitul Ardealului s-a prezentat la DNA, unde avocatul sau a afirmat ca nu i-a coordonat lucrarea lui Becali si ca aceasta ar fi fost scrisa de calugari de la Muntele Atos.

In luna mai, mitropolitul Ardealului afirma, intr-un interviu, ca i-a intocmit referatul de recomandare lucrarii patronului echipei Steaua si pentru ca ar fi fost un donator important la construirea Catedralei Mantuirii Neamului.

IPS Teodosie mai face obiectul unui dosar, care a fost redeschis in luna mai, in care este urmarit penal pentru ca ar fi luat mita.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: