Inca un „jaf” descoperit de Nasui: „Cum se fura din companiile de stat. Chirie de 0.1 euro/mp pe luna in centrul Capitalei. Am formulat deja o sesizare penala”

politica

O serie de neconformitati legate in principal de incheierea si derularea unor contracte inchiriere a unor spatii (teren si constructie) aflate in proprietatea societatii din subordinea Ministerului Economiei au fost identificate la Iprochim SA, in urma unui control efectuat de o echipa desemnata de ministrul Economiei.

„Astazi, am primit raportul. Pe scurt, compania a incheiat un contract pagubos prin care a inchiriat 383 mp de teren, pentru 0.1 euro/mp pe luna si 3.000 de mp pentru 0,6 euro/mp pe luna. Asta in conditiile in care se afla intr-o zona centrala a Bucurestiului.

Lucrul cel mai socant este ca acest contract dateaza deja de 10 ani de zile. Din 2011, cand valoarea estimata a chiriilor din zona era intre 4 si 8,5 euro/mp. Contractul este atat de pagubos, incat prevede si o clauza de reinnoire a inchirierii pe inca 10 ani la aceeasi chirie, daca se intrunesc anumite conditii. Evident, chiriasul cere prelungirea pentru inca 10 ani.

Am formulat deja o sesizare penala pentru a opri acest jaf din banii contribuabililor. Un jaf facut acum 10 ani de zile de cei care ar trebui sa vegheze la buna administrare a activelor statului – oamenii de decizie ai statului roman”, a scris ministrul Economiei, Claudiu Nasui, pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: PSD-istii si-au inghitit inapoi motiunea. Nasui a venit cu dovezi, o deputata PSD a incasat bani publici de la Ministerul Economiei prin doua firme

Potrivit unui comunicat remis luni Agerpres, rezultatele controlului facut de Corpul de control al Ministerului Economiei la SC Iprochim a semnalat ca aceste contracte, semnate in luna iunie 2011, de catre factorii decizionali de la acea vreme, pentru o perioada de 10 ani, au angajat societatea intr-o relatie contractuala defavorizata sub mai multe aspecte, in special cu privire la pretul la care au fost inchiriate bunurile societatii, locatiile fiind situate pe Calea Plevnei.

Potrivit sursei citate, partile au estimat ca la data semnarii contractului suprafata utila a spatiului inchiriat era de 3.000 de metri patrati suprafata utila, insa suprafata exacta, urma sa fie determinata printr-o expertiza.

Astfel, la incheierea contractelor respective, conducerea nu a urmarit introducerea unor clauze, care sa apere interesul legitim al societatii, mai cu seama ca acest Institut isi desfasoara activitatea ca societate pe actiuni, ce ar fi trebuit sa se orienteze spre maximizarea profitului, in scopul eficientizarii activitatii si a cresterii valorii activelor detinute.

Societatea comerciala care a obtinut spatiile respective s-a obligat la efectuarea unei investitii in cuantum de 756.000 de euro in termen de 5 ani, constand in lucrari de amenajare, decopertari, demolari, refacerea instalatiilor etc.

„Cu toate acestea, la finalizarea lucrarilor respective s-a constatat de catre Corpul de control lipsa diligentelor depuse de SC Iprochim SA, prin nedesemnarea unor persoane, care sa constate pe baza unui proces verbal realitatea/valoarea lucrarilor de amenajare/renovare efectuate de locatar”, sustin reprezentantii Ministerului Economiei.

Astfel, potrivit sursei citate, SC Iprochim SA si-a asumat un raport de expertiza incheiat de un expert cooptat la solicitarea si pe cheltuiala locatarului investitor, si implicit consecintele juridice generate de aici.

„Aspectele constatate cu privire la incheierea/continutul/derularea acestor contracte fac obiectul formularii unei sesizari penale ce va fi inaintata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in temeiul art. 291 alin. (1) din Codul de procedura penala. In acest context, constatarile ce vizeaza aspectele de natura penala nu pot face obiectul informarii de presa, intrucat faza de urmarire penala este o faza nepublica a procesului penal in conformitate cu prevederile art. 285 alin. (2) din Codul de procedura penala.”, se mai spune in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: