Inca un jurnalist a fost arestat de regimul comunist in Hong Kong: „Intelegere secreta cu fortele straine”

externe

Un fost redactor-sef al Apple Daily, tabloidul pro-democratie haituit pana a fost nevoit recent sa inchida, a fost arestat miercuri dimineata, a anuntat politia, intr-un context in care puterea incearca sa-si reimpuna controlul asupra mass-media in aceasta fosta colonie britanica, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Intr-un comunicat, politia a anuntat arestarea unui fost redactor-sef in varsta de 51 de ani, pentru „intelegere secreta cu fortele straine”, infractiune prevazuta in noua lege asupra securitatii nationale pe care Beijingul a impus-o anul trecut pe teritoriul sau semiautonom.

O sursa din politie a precizat pentru AFP ca persoana arestata este Lam Man-chung. El este al noualea angajat al Apple Day care a fost arestat in baza legii asupra securitatii nationale.

Dupa arestarea mai multor responsabili ai sai si inghetarea bunurilor, tabloidul, care s-a facut remarcat pentru criticile sale la adresa guvernului chinez si a executivului local alineat Beijingului, a fost constrans sa-si suspende activitatea dupa 26 de ani de existenta, publicand pe 24 iunie ultimul sau numar.

Lam a fost redactorul-sef al acestei ultime editii.

Autoritatile acuza cotidianul ca a sustinut apeluri la sanctiuni internationale impotriva Chinei, o luare de pozitie pasibila de acum de urmariri penale in virtutea noii legi.

Proprietarul publicatiei, magnatul Jimmy Lai, 73 de ani, este in prezent in detentie si a fost inculpat pentru intelegere secreta cu forte straine.

Inchiderea publicatiei constituie unul dintre evenimentele care a facut ca saptamana trecuta Asociatia Jurnalistilor din Hong Kong (HKJA), principalul sindicat al jurnalistilor hong-konghezi, sa afirme ca libertatea presei a fost „facuta praf” in fosta colonie britanica.

„Anul trecut a fost in mod incontestabil cel mai rau an pentru libertatea presei”, a declarat presedintele HKJA, Ronson Chan, in marja prezentarii raportului anual al organizatiei.

O mie de angajati ai grupului Lai si-au pierdut locul de munca, printre care 700 de jurnalisti.

Mai mult despre:

Comentarii: