Inca un PSD-ist condamnat cu executare. Draghici, 5 ani de puscarie. PSD a incercat sa-l apere pana in ultima clipa

politica

Deputatul Mircea Draghici, fost trezorier al PSD, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, in prima instanta, pentru infractiunea de utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate si pentru cea de delapidare in dosarul in care a fost acuzat ca a utilizat suma de 380.000 euro provenita din subventia acordata PSD de catre Autoritatea Electorala Permanenta, pentru a-si cumpara un imobil.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au condamnat pe Mircea Draghici la patru ani de detentie pentru savarsirea infractiunii de utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate si la trei ani de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de delapidare, in urma contopirii celor doua pedepse urmand ca acesta sa execute cinci ani de inchisoare.

In plus, fostul trezorier al PSD are, conform sentintei pronuntate de ICCJ, interdictii in ceea ce priveste dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in oricare alte functii publice; dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat; dreptul de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii si dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioada de 3 ani, dupa executarea pedepsei principale.

Constata ca persoana vatamata Partidul Social Democrat nu se constituie parte civila in cauza. In baza art.112 lit.e din Codul penal, confisca de la inculpatul Draghici Mircea Gheorghe suma de 19.000 euro in echivalentul in lei la data executarii prezentei sentinte. In baza art. 398 din Codul de procedura penala rap. la art 274 din Codul de procedura penala, obliga inculpatul Draghici Mircea Gheorghe la plata sumei de 4000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat (2000 lei urmarire penala, 2000 lei Camera preliminara si fond)”, mai prevede solutia pronuntata, joi, de magistratii Curtii Supreme.

Procurorii retinusera in sarcina fostului trezorier al PSD doua infractiuni de delapidare, insa pentru una dintre infractiuni instanta de judecata a decis achitarea.

Decizia poate fi contestata cu apel in termen de zece zile de la comunicare.

Fostul trezorier al PSD Mircea Draghici a fost trimis in judecata de DNA la sfarsitul lunii iulie a anului trecut, pentru savarsirea infractiunilor de utilizare a subventiilor in alte scopuri decat acelea pentru care au fost acordate si pentru delapidare. In ceea ce-l priveste pe Daniel Barbu, fost presedinte al AEP, cauza a fost disjunsa, fiind format un alt dosar.

Conform procurorilor, in perioada 15.02.2018 – 11.06.2018, Draghici a utilizat suma de 380.000 euro provenita din subventia acordata partidului de catre Autoritatea Electorala Permanenta, pentru a-si cumpara un imobil in cartierul Pipera, orasul Voluntari, judet Ilfov.

”Cu acesti bani, inculpatul a acoperit partial, in proportie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subventii a sumei respective a fost disimulata prin incheierea unui contract de inchiriere din care reiesea ca banii respectivi ar fi platiti de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului. In acest sens, in cursul lunii februarie 2018, in exercitarea functiei de trezorier, inculpatul impreuna cu o persoana din familie, a negociat si a convenit sa achizitioneze, de la un vanzator, un imobil cu valoare de circulatie de peste 500.000 euro, pe care sa-l achite, in parte, cu sume de bani pe care le gestiona in calitate de trezorier, si in parte, cu fonduri proprii. In ziua de 15.02.2018, au fost incheiate doua contracte: o promisiune de vanzare cumparare intre vanzatorul imobilului si persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (platita din fonduri proprii), dar si un contract de inchiriere intre acelasi vanzator si formatiunea politica (care practic ii asigura vanzatorului imobilului ca va incasa diferenta pana la valoarea reala de peste 500.000 euro, din subventiile primite de partid)”, arata DNA la momentul trimiterii in instanta a dosarului.

In luna februarie a acestui an, Mircea Draghici a demisionat din PSD, invocand ”problemele cu ecouri publice din trecut”, precum si starea de sanatate.

Mai mult despre:

Comentarii: