Inca un STAT ameninta ca ar putea interveni MILITAR in Siria

externe

Qatar, un sustinator important al rebelilor in razboiul civil din Siria, a sugerat faptul ca ar putea urma exemplul Rusiei si sa intervina militar, dar ca prefera deocamdata sa caute solutii politice.

Afirmatiile au fost facute miercuri de Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, ministrul Afacerilor Externe al Qatarului, intr-un interviu acordat CNN, si vin ca un raspuns la avertismentul lansat de un oficial de rang inalt care a sustinut ca Damascul ar raspunde dur unei astfel de imixtiuni.

Sustinatorii arabi din Golf ai rebelilor sirieni, precum Qatarul, se arata deranjati de raidurile pe care Rusia le desfasoara deja de trei saptamani in Siria, fapt ce a permis fortelor regimului Assad sa recastige teren pentru a-si proteja fortaretele din vestul tarii. Qatarul a fost un sustinator important al rebelilor anti-Assad, oferindu-le arme si sprijin financiar, dar si politic.

Intrebat de CNN daca statul Qatar a sustinut pozitia Arabiei, care nu exclude o interventie militara in Siria, ca urmare a implicarii Rusiei, ministrul de Externe Khalid Al-Attiyah a declarat: „Nu vom precupeti niciun efort in a-i ajuta pe fratii nostri sauditi sau turci in eforturile lor de a proteja poporul sirian si Siria, indiferent ce ar insemna asta. In cazul in care o interventie militara e menita sa apere poporul sirian de brutalitatea regimului, o vom face”.

In replica, Faisal Mekdad, ministrul adjunct de externe din guvernul sirian, a spus: „In cazul in care Qatarul ameninta ca intervine militar in Siria, vom considera acest lucru ca pe un atac direct, iar raspunsul nostru va fi foarte dur”.

Attiyah a mai spus ca statul Qatar a preferat intotdeauna sa rezolve crizele regionale prin dialog politic direct. „Nu ne temem orice gen de confruntare, dar deocamdata ii chemam la dialog, intrucat credem in pace si calea cea mai scurta spre pace este prin dialog direct”, a spus acesta, citat de Reuters.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: