Incendiile s-au raspandit in Columbia Britanica, in timp ce in Quebec incep eforturile de controlare

externe

Incendiile s-au raspandit, vineri, in provincia British Columbia din vestul Canadei, in timp ce in est, Quebec-ul a anuntat ca va incepe eforturile de a controla incendiile care au trimis fumul sa curga in orasele nord-americane, potrivit Reuters.

Canada se confrunta cu cel mai dificil inceput al sezonului incendiilor de vegetatie, cu 2.392 de incendii pana acum in acest an si 4,4 milioane de hectare arse, potrivit Interagency Forest Fire Center (CIFFC), de aproximativ 15 ori mai mare decat media anuala din ultimul deceniu.

CIFFC a raportat 424 de incendii active, dintre care 230 scapate de sub control. Este neobisnuit ca incendiile sa arda simultan in est si vest, alimentand ingrijorarile cu privire la consecintele schimbarilor climatice.

Joi, aproximativ 2.500 de persoane au fost evacuate din comunitatea Tumbler Ridge din nord-estul Columbiei Britanice. Oficialii au extins, de asemenea, ordinele de evacuare pentru incendiul din Donnie Creek, al doilea cel mai mare inregistrat in provincie.

Un videoclip distribuit de serviciul de pompieri din Columbia Britanica a aratat strazile pustii din Tumbler Ridge, in timp ce padurile din apropiere erau in flacari. Persoane evacuate s-au adapostit in Dawson Creek, un oras aflat la aproximativ 120 km spre nord-est.

In Quebec, ministrul silviculturii, Maite Blanchette Vezina, a spus ca, pe masura ce vor ajunge resurse suplimentare, autoritatile vor fi mai capabile sa controleze incendiile. Sute de pompieri din intreaga lume au zburat in Canada.

„Faza de sprint s-a incheiat – acum suntem intr-o faza de maraton. Asa ca in urmatoarele zile si saptamani vom lucra pentru a opri acele incendii active pentru a le aduce sub control si, in cele din urma, sa le stingem”, a spus ea intr-un briefing.

Sunt asteptate ploi peste Quebec si Ontario in acest weekend, dar s-ar putea sa nu ajute prea mult, a declarat meteorologul de la Environment Canada, Gerald Cheng, intr-un briefing online.

„Ii avertizez pe toti sa nu fie prea plini de speranta in privinta ploii, pentru ca asta vine cu riscul unor furtuni… precipitatiile ar putea fi foarte izolate”, a spus el.

Temperaturile din unele parti din Columbia Britanica au crescut la peste 30 de grade Celsius in aceasta saptamana, cu aproape 10 grade Celsius peste media sezoniera.

In provincia de vest Alberta, peste 3.500 de persoane raman sub ordine de evacuare si au fost in vigoare avertismente de caldura in mare parte din zona centrala.

Se preconizeaza ca o calitate slaba a aerului va persista in orase precum Ottawa, Toronto, New York si Washington pana duminica, cand directia vantului se va schimba.

In timp ce aeroporturile din regiunea New York au fost lovite de fum, calatoriile in Canada nu sunt afectate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: