externe

Incendiu la Galeria Nationala de Arta din capitala Abhaziei. Peste 4.000 de lucrari au ars

Un incendiu a distrus aproape intreaga colectie de arta a Abhaziei, regiunea separatista din Georgia, controlata de Rusia. Peste 4.000 de picturi aflate la Galeria Nationala de Arta din capitala Sukhumi au fost pierdute in incendiu, potrivit BBC.

Focul s-a raspandit rapid in interiorul cladirii cu structura din lemn. Anchetatorii spun ca incnediul ar fi putut fi declansat de un scurtcircuit electric.

Un videoclip postat pe retelele de socializare a aratat flacari intense in interiorul galeriei.

Printre operele de arta distruse s-au numarat 300 de piese ale renumitului artist si scenograf Alexander Chachba-Shervashidze.

Directorul galeriei nationale, Suram Sakanya, a spus ca aceasta colectie a supravietuit razboiului civil dintre Abhazia si Georgia din anii 1990 si este o pierdere ireparabila pentru cultura abhaza. „Am inceput sa formam aceasta colectie in 1963 si a luat foc in cateva secunde. O tragedie pentru noi aici, in Abhazia”, a spus directorul.

Artistii locali au cerut de multa vreme o locatie mai potrivita pentru a stoca aceasta colectie unica de arta. Un videoclip filmat inainte de incendiu a aratat tablouri stivuite in doua incaperi inghesuite, fara protectie adecvata.

Abhazia, care primeste sprijin militar si financiar de la Moscova, se afla in zona de nord-vest a Georgiei si se invecineaza cu Rusia. Regiunea a trecut printr-un razboi de secesiune cu Georgia in perioada 1992-1993 si si-a declarat independenta in 1999, dar are putina recunoastere internationala.

De la razboiul ruso-georgian din 2008, Moscova a recunoscut-o ca stat independent. Georgia spune ca Abhazia este ocupata de Rusia.

Presedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a spus ca incendiul a fost „o tragedie pentru noi toti”.

„Deplang ceea ce este o consecinta directa a neglijarii identitatii culturale atat de catre conducerea de facto, cat si de catre ocupantii rusi”, a postat ea pe X, fostul Twitter.

Rusia a promis ca va trimite specialisti la Sukhumi pentru a ajuta la restaurarea celor 150 de tablouri care au fost salvate din incendiu.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

11 minute ago

Traficant de droguri roman, arestat in Spania, odata cu „cea mai mare captura de metamfetamina din istoria tarii”

Politia spaniola a declarat joi ca a confiscat 1,8 tone de metamfetamina de cristal pe…

27 de minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

57 de minute ago

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

O oră ago