externe

Incendiul masiv din Thasos, vazut de un roman din camera de hotel: „Inima mea plange! Acum o saptamana am fost chiar in Skala Potamia si ne-am bucurat din nou de insula noastra de suflet! An de an, timp de 15 ani!”

Pompierii luptau joi cu un incendiu forestier de amploare declansat pe insula turistica Thasos, din Grecia, care a dus la evacuarea rezidentilor unui sat amenintat de flacari, informeaza DPA.

Sase avioane pentru stingerea incendiilor, sase elicoptere si sute de pompieri si voluntari, precum si unitati militare au fost mobilizate pentru stingerea incendiului, a precizat joi departamentul de pompieri.

Dan Adrian Dragan, unul dintre administratorii grupului de Facebook Forum Thassos a povestit clipele prin care a trecut de cand a aflat despre incendiul de pe insula.

„E 4:24. M-am trezit ultima oara miercuri, la 07:30. Parea o zi normala. Pe seara, putin dupa ora 21, am aflat ca arde prin Potamia. Si cu fiecare ora de trecea, parea si mai mare incendiul. Primeam tot mai multe poze, informatii, intrebari de la vecini, turisti, prieteni si straini. Pe la 00:30 am plecat din Limenaria si nu stiam daca sa mergem spre Potamia sau spre Theologos, acasa. Am decis amandoi ca e mai bine sa mergem spre casa, pentru ca nu suntem pregatiti si apti sa stingem incendii de padure. Am decis sa ajutam cum putem, si anume sa ne facem treaba. Am construit rapid o celula de criza cu echipa si am stabilit procedura de urmat pe termen scurt, in ceea ce priveste pasii imediat urmatori.

Dinspre Potos spre Theologos ne-a lovit mirosul de padure arsa, adus de vant, de peste deal. Deja flacarile se indreptau spre Kinira. Credeam ca sunt gaze, dar era cenusa ce cadea de sus peste drum, ca o ninsoare prea curand si nedorita in august. Aproape de Theologos, uitandu-ne spre Kinira, se vedea cerul luminat in rosu periculos. Plus mirosul de lemn ars. Plus cenusa adusa de vantul puternic. Am urcat pe centura, acolo unde incepe drumul forestier spre Kinira. Desi era 1:20, cateva masini cu localnici asteptau sa vada evolutia focului. Vine, nu vine… E 4:33. Nu am dormit. Nu a venit. Vantul inca bate dinspre foc spre Theologos, uneori mai tare, alteori mai incet. Nu am dormit si ma dor ochii. Sper ca voluntarii si pompierii sunt toti ok si le multumesc pentru efortul lor, tuturor.

Fac apel catre turisti sa isi pastreze calmul si sa nu se deplaseze de la cazare pana focul nu este stins, permitand astfel autoritatilor sa intervina.

In tot acest timp am asteptat autoritatile sa ne caute si sa stabilim impreuna strategia de comunicare. Inca ii asteptam. Pana ne cauta, facem ce ne pricepem mai bine: informam, corect. Ajutam, cu ce putem”, a scris Dan Adrian Dragan pe Facebook.

„Inima mea plange! Acum o saptamana am fost chiar in Skala Potamia si ne-am bucurat din nou de insula noastra de suflet! An de an, timp de 15 ani! Ma doare sufletul pentru fiecare copac ce arde, nici nu pot sa privesc pozele! Doamne ajuta sa se stinga incendiul cat mai repede!”, scrie altcineva.

Un alt roman spune ca vede din pat incendiul.

„Au reusit sa tina focul sub control toata noaptea astfel incat sa nu coboare spre zona in care si noi suntem cazati. Acum elicopterele isi fac treaba, dar focul inca nu este stins. Oricum, noi nu am intrat in panica si am fost optimisti tot timpul”, spune un alt turist.

Insula din nordul Marii Egee este acoperita de paduri dese. Nori grosi de fum puteau fi zariti de la mare departare in dimineata zilei de joi, a relatat presa locala. Nicio persoana nu a fost ranita pana in acest moment, a declarat pentru prostul public de radio primarul insulei, Lefteris Kyriakidis.

Peste 13.000 de hectare au ars in Grecia anul acesta, potrivit fortelor de aparare civila.

Mai multe incendii ar fi fost actiuni de incendiere premeditata. Schimbarile climatice reprezinta, potrivit meteorologilor, un factor care accelereaza incendiile.

Dupa mai multe luni de seceta cauzata de temperaturile ridicate si de vanturile puternice, conditiile ar putea transforma orice mic incendiu intr-un incendiu forestier masiv, au declarat joi meteorologii la postul de radio national.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Instructor de yoga din Bucuresti, fost discipol al lui Gregorian Bivolaru, acuzat de viol si trafic de persoane

Un instructor de yoga din Capitala, autointitulat „maestru spiritual”, este acuzat de trafic de persoane…

45 de minute ago

Peste 60% dintre romani sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu, cu 20% mai mult decat acum zece ani

Nu mai putin de 62,2% dintre romani sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentand ca…

O oră ago

Noul premier slovac, filorusul Robert Fico, va desfiinta televiziunea publica pentru a crea alta. Opozitia il acuza ca vrea sa-si faca „televiziune de casa”

Guvernul slovac condus de premierul social-democrat Robert Fico a aprobat miercuri lichidarea televiziunii publice RTVS,…

O oră ago

Hamas a publicat o inregistrare video cu un ostatic israelian, pentru a dovedi ca acesta este in viata

Hamas a publicat miercuri o inregistrare video cu ostaticul israeliano-american Hersh Goldberg-Polin, prima dovada ca…

2 ore ago