Incep pregatirile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra. Din 2027, Romania va putea exporta surplusul de gaze pentru ca isi va dubla productia

news

platforma marina, extractie de gaz

Dupa ce vor fi realizate investitiile anuntate astazi, din 2027, Romania isi va dubla productia de gaze naturale atunci cand va exploata si gazele din Marea Neagra. Surplusul de gaze naturale va putea fi exportat ceea ce va face ca Romania sa devina furnizor de securitate energetica in regiune, potrivit fostului ministru al Energiei, Virgil Popescu, scrie Agerpres.

„O noua promisiune indeplinita: vom exploata gazele din Marea Neagra, care vor ajunge in casele romanilor. Salut anuntul facut astazi cu privire la luarea deciziei de investitie. Ma bucur ca in urma muncii pe care am facut-o ca ministru al Energiei am contribuit activ la luarea acestei decizii importante. Cu ajutorul si sustinerea colegilor, a presedintelui Klaus Iohannis, a presedintelui PNL Nicolae Ciuca, a prim – ministrului Marcel Ciolacu, partenerilor americani si a tuturor factorilor implicati am urmat o strategie clara prin care sa ajungem la rezultatul de astazi. Aici mentionez adoptarea legii offshore, preluarea de catre Romgaz a participatiei companiei Exxon aferenta perimetrului Neptun Deep, semnarea acordului privind transportul gazelor naturale din Marea Neagra catre beneficiarii autohtoni, operatori economici sau gospodarii dintre Transgaz, Romgaz si Petrom sunt doar o parte din pasii care au fost facuti pentru a ajunge mai aproape de inceperea lucrarilor de exploatare a gazelor din Marea Neagra, din perimetrul Neptun Deep”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

El a mai spus ca, odata cu implementarea acestui proiect, Romania va deveni un furnizor de securitate energetica regionala.

„Romania va avea surplus de gaze naturale, practic dublandu-si productia cu mult peste necesarul actual al consumului intern. Si un alt aspect foarte important: tara noastra va deveni un furnizor de securitate energetica regionala. Le doresc mult succes celor de la Petrom si Romgaz pentru a duce la bun sfarsit unul dintre cele mai importante proiecte din sectorul energetic din Romania”, a punctat fostul ministru.

OMV Petrom si Romgaz au anuntat miercuri ca au aprobat planul de exploatare a zacamintelor de gaze naturale Domino si Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep.

Ambele companii au o participatie de 50% in proiect.

Se estimeaza ca productia va demara in 2027. Productia va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (circa 140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: