Incep prost negocierile dintre Rusia si SUA privind Ucraina. Moscova se declara „dezamagita” de semnalele de la Washington

externe

Rusia a declarat duminica aceasta ca este dezamagita de semnalele pe care Washingtonul si Bruxellesul le transmit inaintea negocierilor de luni de la Geneva si de faptul ca Statele Unite ale Americii insista pe concesii unilaterale din partea Rusiei, au relatat agentiile Interfax si RIA, citate de Reuters.

Negocierile dintre diplomati americani si rusi incep luni la Geneva dupa saptamani la rand de confruntare pe tema desfasurarii de trupe ruse in apropierea granitei cu Ucraina, cu trimisi speciali cu experienta de ambele parti incercand sa evite o criza.

Agentia de presa Interfax l-a citat pe ministrul de externe adjunct rus, Serghei Riabkov, care a declarat ca Moscova nu se duce cu optimism la negocieri.

Orice tara, indiferent de marime sau de geografie, are dreptul fundamental de a-si decide drumul si aliantele din care doreste sa faca parte, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, vineri seara, dupa incheierea reuniunii extraordinare a ministrilor de externe NATO, desfasurata la Bruxelles.

Potrivit oficialului NATO, ministrii au abordat implicatiile pentru securitatea europeana a mobilizarii ”nejustificate si neprovocate” de forte ale Federatiei Ruse la granitele Ucrainei, lansand un nou apel catre Rusia sa renunte la retorica ”agresiva” la adresa vecinilor sai, sa-si retraga fortele millitare, sa detensioneze situatia creata si sa aleaga calea dialogului si a pacii.

”Sustinem suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Si suntem uniti in apararea si protejarea tuturor Aliatilor. NATO ramane deschis unui dialog de substanta in cadrul Consiliului NATO-Rusia din 12 ianuarie. Acesta va reprezenta o oportunitate pentru Rusia sa-si demonstreze dorinta reala pentru dialog, diplomatie si respectarea angajamentelor si normelor internationale. Nu vom face nici un compromis fata de principiile fundamentale ale securitatii si securitatii europene, consfintite in Tratatul de la Washington”, a scris Geoana pe Facebook.

Saptamana viitoare a fost convocata si reuniunea Comisiei NATO – Ucraina si vor avea loc consultari si cu alti parteneri-cheie, precum Georgia, Republica Moldova, Finlanda, Suedia si Uniunea Europeana.

Anuntul lui Geoana vine cu doar patru zile inainte ca oficiali americani si rusi sa se intalneasca la negocieri de securitate, pe 10 ianuarie.

De asemenea, Rusia si NATO vor participa probabil la alte discutii pe 12 ianuarie, iar o reuniune regionala mai ampla, incluzand Moscova, Washington si mai multe tari europene, este programata pentru 13 ianuarie.

Mai mult despre: ,

Comentarii: