Incepe balul, Tudose cere demiterea ministrului PNL al Energiei: „Atata poate, sa incercam si cu altcineva”. PSD arunca in carca PNL responsabilitatea pentru cresterea facturilor

politica

Vicepresedintele PSD Mihai Tudose a cerut miercuri demisia ministrului PNL al Energiei, Virgil Popescu, in scandalul legat de facturile uriase la gaze si electricitate.

„Sunt un pic deceptionat de aceste prestari succesive contondente, eu sunt convins ca domnul ministru face tot ce poate. Din pacate, cam atata poate. Si, cu declaratiile de azi, cred ca e suficient. Cred ca ar fi cazul sa incercam si cu altcineva.

Ar trebui sa recunoasca singur chestia asta. Nu se poate – indeamna cetatenii la neplata. Azi, din nou, spune un lucru pe care nu il inteleg: cetatenii sa reclame. Nu! Pana sa ajunga cetatenii sa reclame, el trebuia de ieri, cand a constatat ca sunt niste facturi emise impotriva legii, sa ia niste masuri, nu sa faca el reclamatii la ANPC. Trebuia sa anunte ca in urma sesizarilor primite pana acum, urmatoarele societati nu mai au licenta”, a spus Mihai Tudose la Antena 3.

„Pur si simplu, oamenii au fost furati. Cand nu se respecta legea, se cheama procuratorua. Asta e mesajul pe care trebuia sa il auda azi tara de la ministrul Energiei. Ne imbatam cu apa rece. Compensarea facturii e ajutor, dar statul compenseaza tot din banii nostri, ca nu a castigat statul la Loteria americana, nu, tot din taxele si impozitele noastre (se plateste compensarea). In loc sa avem bani de cresteri de salarii, cresteri de alocatii, investitii, compensam facturi umflate artificial de jucatori din piata care profita de un sistem lasat din 2020 de la Guvernul Orban. Un ministru nu are voie sa se planga, un ministru trebuie sa zica ce a facut. De plans, plangem noi. L-am auzit si zgarie logica”, a mai spus Tudose.

Consumatorii casnici de electricitate si gaze nu vor putea fi deconectati de la retea pe toata perioada de aplicare a Legii privind masurile de sprijin, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, in briefingul de la finalul sedintei de Guvern.

„Dupa ce am vazut ce fac furnizorii, emit facturi si forteaza plata acestor facturi, existand acest risc al debransarii… Evident, cand le dam o sanctiune de refacere a facturii, de nepercepere a penalitatilor, evident ca trebuie sa ne asiguram ca nu pot fi abuzuri din partea furnizorilor impotriva oamenilor, care nu au capacitatea de negociere cu furnizorii cum au firmele mari, ne asiguram ca nu pot sa-i debranseze. Pe toata perioada aceasta de aplicare a legii nu vor fi debransari nu doar pentru consumatorii vulnerabili, ci si pentru restul consumatorilor, inclusiv pana la emiterea facturilor de regularizare”, a precizat Popescu.

Consumatorii vulnerabili nu pot fi debransati conform Legii consumatorului vulnerabil si Legii 259/2021 privind compensarea si plafonarea facturilor la energie.

Jurnalistii i-au amintit ca si in trecut a existat aceasta prevedere si s-au adunat datorii foarte mari din partea consumatorilor catre furnizori.

„Asa este, intre timp acest lucru s-a reglat. Dar intre timp a aparut in piata un comportament incorect, sa spunem, din partea celeilalte parti, a furnizorilor, iar noi trebuie sa fim echilibrati si sa venim si in sprijinul clientilor, atunci cand este cazul. Si faptul ca s-au intocmit milioane de facturi, asa cum ne demonstreaza realitatea, intr-un mod eronat si exista acest risc ca pana la finalizarea tuturor litigiilor cu ANRE oamenii sa fie debransati, nu poate sa ramana asa, de aceea introducem (aceasta masura de interzicere a debransarii – n.r.)”, a precizat ministrul.

In opinia sa, furnizorii sunt cei vinovati de situatia creata pentru ca nu au respectat Legea privind compensarea si plafonarea facturilor.

Popescu a mai spus ca premierul Nicolae Ciuca a cerut miercuri reprezentantilor Consiliului Concurentei sa verifice daca nu a existat o intelegere intre furnizori privind fixarea preturilor.

Totodata, intrebat daca TVA va putea fi redusa de la 1 februarie, asa cum a cerut presedintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul Energiei a raspuns ca acest lucru se va discuta in coalitie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: