Incepe curatenia in CSM. Judecatorii de la Cluj cer revocarea judecatoarelor „anteniste” Gabriela Baltag si Evelina Oprina

news

Tribunalul Cluj a initiat procedura de revocare din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a judecatorilor Gabriela Baltag (Tribunalul Neamt) si Evelina Oprina (Tribunalul Ilfov), in contextul adoptarii OUG 7 de modificare a Legilor Justitiei.

Cei doi magistrati sunt reprezentantii tribunalelor in CSM. Este cea de-a doua solicitare de revocare a unor membri din actualul CSM, dupa ce Curtea de Apel Brasov a initiat aceasta procedura in cazul Liei Savonea, precizeaza ziare.com.

Adunarea generala a judecatorilor de la Tribunalul Cluj a luat aceasta decizie pe data de 5 martie. La aceasta adunare au participat 37 de judecatori, din cei 38 de magistrati care activeaza. Decizia de a initia revocarea a fost luata cu 33 de voturi pentru, 2 impotriva si 2 abtineri, potrivit unor surse din magistratura.

Potrivit judecatorilor de la Tribunalul Cluj, un membru ales al CSM trebuie sa fie preocupat in primul rand de interesele judecatorilor de la nivelul instantelor care l-au ales, lucru care nu s-ar fi intamplat in cazul Gabrielei Baltag si a Evelinei Oprina.

„Recunoscand dreptul de a vota in cadrul Plenului/Sectiei, independent de vointa alegatorilor, potrivit mandatului reprezentativ si nu imperativ pe care il detine, consideram ca in dezbaterile publice membrul CSM nu se poate dezice de cei pe care ii reprezinta si nici incalca sau contesta hotararile CSM adoptate in mod legal.

Or, in mai multe ocazii, cele doua reprezentante din CSM au ignorat sau contrazis opinia judecatorilor de la nivelul tribunalelor, respectiv hotarari ale CSM”, arata Tribunalul Cluj.

Magistratii au scris pe mai multe pagini 35 de motive pentru care se cere revocarea Gabrielei Baltag. Printre altele i se reproseaza mai multe declaratii facute in emisiuni la Antena 3.

„Se constata ca doamna judecator Gabriela Baltag nu si-a respectat obligatia de aparare a independentei Justitiei si a reputatiei profesionale a judecatorilor si procurorilor, fata de campaniile media permanente de denigrare a unor magistrati sau a activitatii, in general, a sistemului judiciar. Prin prezenta doamnei judecator Gabriela Baltag in nenumarate emisiuni televizate in care judecatori si procurori din sistemul judiciar au fost denigrati, a validat, in perceptia opiniei publice, campaniile indreptate impotriva sistemului de justitie si a magistratilor.

Mai mult chiar, toate declaratiile doamnei judecator au fost in sensul ca modificarile aduse Legilor Justitiei nu afecteaza independenta Justitiei, contrar opiniei largi a judecatorilor si procurorilor, precum si organismelor internationale care au criticat vehement aceste modificari”, arata judecatorii de la Tribunalul Cluj.

In cazul Evelinei Oprina, tribunalul cere revocarea acesteia avand in vedere faptul ca a parasit plenul CSM cand se discutau teme importante, cum ar fi declaratiile facute de Liviu Dragnea in care ii ataca pe magistarti sau cand s-a discutat bilantul Inspectiei Judiciare.

„Membrul CSM nu are posibilitatea legala de a pleca din timpul sedintelor desfasurate in cadrul CSM, ci el e obligat sa voteze asupra chestiunilor supuse dezbaterii, putandu-se cel mult abtine in caz de conflict de interese”, arata Tribunalul Cluj.

De asemenea, sunt criticate mai multe declaratii facute de Evelina Oprina la TVR si Antena 3.

„Se constata ca comportamentul cerut de legislatia incidenta impune respect fata de colegii CSM, precum si fata de judecatori si fata de procurori, ceea ce presupune inadmisibilitatea unor atacuri publice la adresa probitatii lor morale si profesionale”, explica Tribunalul Cluj.

Mai mult despre: ,

Comentarii: