Incepe MACELUL intre Al-Qaeda si ISIS. Al-Qaeda vrea propriul stat, un „EMIRAT islamic” in Siria

externe

Sefii Al-Qaeda, ascunsi in Pakistan, au decis ca viitorul organizatiei este in Siria, astfel incat au decis sa trimita acolo 12 dintre cei mai experimentati lideri pentru a pune bazele unui „emirat islamic”. Este de asteptat ca noul „emirat” sa intre in conflict cu „Califatul islamic”, statul infiintat de ISIS.

Potrivit unor surse din serviciile de informatii ale SUA, citate de New York Times, este de asteptat sa urmeze o escaladare a conflictului intre „fratii jihadisti”, Al-Qaeda si ISIS. Al-Qaeda a inceput deja sa puna bazele unui centru de comanda alternativ impreuna cu luptatorii din Frontul Al-Nusra, care s-a rupt de ISIS in 2013. Liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahri, aflat in Pakistan, si-a trimis in Siria 12 dintre cei mai experimentati luptatori ai sai pentru a infiinta un „emirat islamic”.

In aceste conditii, analistii occidentali spun ca un conflict de proportii in Al-Qaeda si ISIS este iminent.

siria

Iata cam de ce forte dispun cele doua organizatii jihadiste in acest moment:

Se estimeaza ca ISIS are intre 19.000 si 25.000 de luptatori, impartiti intre Siria si Irak. Acestia se misca cu repeziciune intre cele doua state pentru a face fata inamicilor.

Al-Qaeda sau filiala sa, Frontul Al-Nusra, detine intre 5.000 si 10.000 de oameni in Siria. Organizatia ar mai putea beneficia si de suportul altor jihadisti, precum Jund al-Aqsa (in jur de 600 de oameni) sau Miscarea Islamica din Estul Turkestanului (peste 1.000 de oameni).

Deocamdata nu este clar in ce zone intentioneaza Al-Qaeda sa isi formeze emiratul, mai scrie New York Times.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: