Incepe marele razboi care va spulbera definitiv PSD. Olguta Vasilescu incepe sa-l atace pe Liviu Dragnea

politica

Lia Olguta Vasilescu a avut, joi, o iesire critica la adresa conducerii PSD, dupa ce Klaus Iohannis a respins-o pentru a patra oara pentru o pozitie de ministru. Ea a cerut ca partidul sa reactioneze mai hotarat. „Suntem cu garda de jos de mult timp”, a spus Vasilescu.

”Nu e ceva neasteptat. Dovedeste ca nu poate sa treaca peste ranchiuna personala si blocheaza un intreg Guvern. Nu e imun la o cercetare penala, eu ii voi face plangere penala, care va putea fi lucrata dupa ce nu va fi presedinte. E abuz in serviciu, se incadreaza perfect. Trei avocati mi-au sugerat sa fac aceasta plangere penala. E nevoie si de o reactie din partea partidului. Suntem cu garda de jos de mult timp si presedintele isi permite sa blocheze activitatea Guvernului. S-a intarziat cu niste pasi pe care trebuia sa ii facem. Sesizare la CCR si altele. E o insarcinare pe care am primit-o de la partid. Daca partidul va considera sa modifice propunerea, e alta discutie. Deocamdata, partidul nu e dispus sa modifice aceasta discutie, nu e cazul”, a declarat Lia Olguta Vasilescu la Romania TV

„E nevoie si de o reactie din partea partidului. Suntem cu garda de jos de mult timp”, a mai spus Olguta Vasilescu.

De ce Klaus Iohannis a respins-o pe Olguta Vasilescu

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Viorica Dancila in care anunta respingerea numirii Liei Olguta Vasilescu in functia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

„Am decis sa resping propunerea de numire a doamnei Lia Olguta Vasilescu in functia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice”, se arata in scrisoare.

Seful statului ii solicita premierului sa faca o alta propunere pentru functia respectiva.

„In consecinta, in conformitate cu dispozitiile art. 85 alin. (2) din Constitutie si tinand seama de jurisprudenta Curtii Constitutionale urmeaza sa inaintati o alta propunere pentru functia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, care, in mod necesar, pe langa respectarea conditiilor prevazute de lege, ar trebui sa raspunda si cerintelor referitoare la pregatirea generala, pregatirea in specialitatea domeniului, experienta in materie, instruirea si aptitudinile pentru functia in domeniu, reputatia nestirbita si moralitatea”, a afirmat Iohannis.

Presedintele a explicat ca a respins numirea Liei Olguta Vasilescu la Ministerul Dezvoltarii deoarece nu are pregatirea necesara pentru acest domeniu.

„Analizand activitatea persoanei propuse, astfel cum rezulta aceasta din documentatia transmisa, constat ca doamna Lia Olguta Vasilescu nu are pregatirea de specialitate necesara in niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusa. De asemenea, din aceeasi documentatie constat ca doamna Lia Olguta Vasilescu nu are experienta in materie necesara promovarii si gestionarii politicilor publice guvernamentale la nivel national in domeniul complex al dezvoltarii regionale si administratiei publice. Astfel, in calitate de primar, doamna Lia Olguta Vasilescu nu a promovat si nu a gestionat politici publice de nivel national, iar in calitate de parlamentar a desfasurat activitate in comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregatirea sa profesionala, respectiv domeniul culturii, artei si mijloacelor de informare in masa, fie au legatura cu experienta obtinuta in calitate de ministru, respectiv domeniul muncii si protectiei sociale”, a motivat el.

Potrivit sefului statului, Vasilescu a promovat in calitate de ministru al Muncii un cadru „lipsit de transparenta” in relatia cu societatea civila si in procesul de dialog social si a avut o serie de declaratii „controversate”.

„Nu se poate ignora faptul ca, in calitate de ministru al Muncii si Justitiei sociale, doamna Lia Olguta Vasilescu a promovat un cadru lipsit de transparenta in relatia cu societatea civila si in procesul de dialog social, fara consultarea actorilor implicati. Or, realizarea si asigurarea unui dialog autentic, prin implicarea partenerilor din administratia publica, mediul academic si societatea civila, alaturi de pregatirea si experienta profesionala sunt esentiale pentru exercitarea acestei functii de demnitate publica. La conturarea acestui profil se adauga declaratiile controversate, atacurile la persoana virulente, limbajul folosit in comunicarile publice, presiunile asupra justitiei, retinute inclusiv de catre Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin in contradictie cu cerintele de responsabilitate pe care le implica detinerea unei functii de inalta demnitate publica, precum cea de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice”, a evidentiat presedintele Iohannis.

El a mentionat ca, dupa vacantarea functiei de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, ca urmare a demisiei lui Paul Stanescu, propunerile inaintate succesiv nu au fost insotite de inscrisurile din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute de lege, precizand ca aceste aspecte i-au fost comunicate premierului prin doua adrese.

Seful statului a adaugat ca propunerea de numire in aceasta functie a Liei Olguta Vasilescu inaintata pe 21 ianuarie a fost insotita de documentatia completa, in conformitate cu dispozitiile Legii 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor.

Klaus Iohannis a amintit in scrisoare ca, potrivit dispozitiilor art. 1 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 51/2018, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice este „autoritatea pentru: dezvoltare regionala, coeziune si dezvoltare teritoriala, cooperare transfrontaliera, transnationala si interregionala, disciplina in constructii, amenajarea teritoriului, urbanism si arhitectura, amenajarea spatiului maritim, mobilitate urbana, locuire, locuinte, cladiri de locuit, reabilitarea termica a cladirilor, gestiune si dezvoltare imobiliar-edilitara, lucrari publice, constructii, descentralizare, reforma si reorganizare administrativ-teritoriala, fiscalitate si finante publice locale, dezvoltarea serviciilor comunitare de utilitati publice, ajutor de stat aprobat de autoritatile administratiei publice locale, parcuri industriale, programarea, coordonarea, monitorizarea si controlul utilizarii asistentei financiare nerambursabile acordate Romaniei de catre Uniunea Europeana pentru programele din domeniile sale de activitate”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: