Incepe nebunia. Serban Nicolae ataca deja vaccinul anti-Covid: „Vaccinarea din primavara lui 2021 va fi o testare in masa a diverselor formule existente pe piata”

politica

Senatorul Serban Nicolae declanseaza deja un atac impotriva campaniei de vaccinare impotrica coronaviruslui, la o zi dupa ce Klaus Iohannis a anuntat ca vaccinarea in masa ar putea incepe in primavara.

„Romanii se pot vaccina anti-COVID19 in primavara lui 2021 doar daca supravietuiesc votului din decembrie 2020. Intrucat vaccin anti-COVID19 eficient si certificat nu exista, vaccinarea din primavara lui 2021 va fi o testare in masa a diverselor formule existente pe piata. Sa votati bine, sa primiti ‘vaccine’”, a scris Nicolae pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca Romania se asteapta sa primeasca prima transa de vaccin anti-COVID-19 in primul trimestru al anului viitor, aratand ca primii beneficiari vor fi cei din sistemul medical si persoanele din grupele de risc, urmand ca vaccinarea intregii populatii sa inceapa cel mai devreme in primavara.

„Situatia epidemiologica de la nivelul tuturor statelor europene se degradeaza rapid, iar populatia este expusa unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. Romania se confrunta, la randul ei, cu cifre ingrijoratoare si autoritatile se adapteaza permanent prin noi masuri pentru a controla transmiterea virusului. In acest context, ne punem cu totii mari sperante in dezvoltarea cat mai curand posibil a unui vaccin anti-COVID-19, vaccin sigur si eficace, iar eforturile facute la nivel international confirma dorinta tuturor de a avea acest vaccin. Romania este parte a acordurilor incheiate de catre Comisia Europeana pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19, atunci cand acestea vor fi disponibile, urmand ca tarii noastre sa ii revina o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial si a capacitatii totusi destul de reduse de productie, vaccinul va ajunge in tarile europene in mod etapizat. Pentru Romania, ne asteptam ca prima transa primita sa ajunga, in cel mai favorabil scenariu, in primul trimestru al anului viitor”, a spus seful statului, la Palatul Cotroceni, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca primii care vor fi vaccinati vor fi cei din sistemul medical si persoanele din grupele de risc.

„Vaccinarea intregii populatii va incepe cel mai devreme in primavara. Vrem sa ne asiguram, totodata, ca vaccinurile folosite au cel mai inalt nivel de eficienta si siguranta si se respecta toate reglementarile internationale”, a aratat Iohannis.

Seful statului a subliniat ca, in baza conventiilor facute in UE, toate statele europene vor primi in acelasi timp transele de vaccin.

El a aratat ca este nevoie de informarea corecta a populatiei cu privire la vaccin.

„Este absolut necesar un proces de comunicare clar, transparent si eficient. (…) Fiind o problema de importanta majora, fac apel la personalul medical de la toate nivelurile de a se pregati si a se informa corect in vederea acestui proces de vaccinare. Trebuie bine stabilite centrele de vaccinare, iar medicii de familie la randul lor sa fie bine instruiti”, a spus Iohannis.

De asemenea, presedintele a indicat ca i-a solicitat ministrului Sanatatii sa identifice resursa umana necesara pentru fiecare etapa de vaccinare si sa stabileasca un plan de asigurare a stocurilor de materiale de care va fi nevoie.

„De asemenea, am discutat si aspecte de logistica legate de depozitare si distributie, dar si despre dezvoltarea unor mecanisme de supraveghere activa a tuturor elementelor legate de procesul de vaccinare”, a aratat seful statului.

Iohannis a subliniat ca este imperativ ca toate masurile de protectie si preventie sa fie respectate – purtarea mastii, igiena mainilor, distantarea fizica, evitarea aglomeratiilor, munca la distanta, acolo unde este posibil.

„Sunt lucruri care stau in puterea noastra si, momentan, singurele metode care pot contribui decisiv la controlul pandemiei”, a spus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a avut o sedinta de evaluare si prezentare a masurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 cu ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, secretarul de stat in MS general dr. Ionel Paul Oprea, reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii, Alexandru Rafila. De asemenea, la reuniune au participat dr. Andreea Moldovan – director medical la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Brasov si dr. Gindrovel Dumitra – medic primar Medicina de familie, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: