Categories: news

Incepe o noua sesiune a Parlamentului. Ce mai pun penalii la cale de data aceasta, care este lista urgentelor

Camera Deputatilor si Senatul sunt convocate, vineri, in cea de a doua sesiune parlamentara ordinara a anului, printre prioritatile legislative fiind mai multe proiecte asteptate de la Guvern – modificarile la legea pensiilor, pachetul de legi ale Justitiei sau infiintarea Fondului Suveran de Investitii, informeaza Agerpres.

In prima zi a sesiunii, cele doua Camere se vor intruni in sedinte separate pentru a alege membrii Birourilor permanente — vicepresedintii, secretarii si chestorii—, la propunerea grupurilor parlamentare, conform algoritmului politic.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a convocat Biroul permanent pentru vineri, la ora 11,00, urmand ca de la ora 11,30 grupurile parlamentare sa se intruneasca fiecare intr-o sedinta. La Camera Deputatilor, Biroul permanent a fost convocat la ora 10,30. Sedintele in plen vor avea loc de la ora 12,00.

In aceasta sesiune, Senatul si Camera Deputatilor trebuie sa se pronunte atat asupra proiectelor restante din sesiunile precedente, asupra initiativelor legislative depuse de parlamentari, cat si asupra proiectelor si ordonantelor care vin de la Guvern.

Senat

Senatorii isi vor indrepta atentia, printre altele, asupra unor acte normative care nu au fost finalizate in sesiunea trecuta, printre care propunerea legislativa pentru modificarea Legii administratiei publice locale 215/2001, initiata de PSD, potrivit careia hotararile referitoare la patrimoniul unitatilor administrativ-teritoriale (UAT) sa fie adoptate de consiliile locale si judetene cu votul majoritatii simple a consilierilor in functie.

Un alt proiect pentru care Comisiile de specialitate au acordat raport favorabil cu amendamente, dar care nu a intrat in dezbaterea plenului din cauza disputelor generate este cel initiat de parlamentarii UDMR prin care ziua de 15 martie este consacrata ca sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania, urmand ca angajatilor maghiari sa li se acorde o zi libera pentru a participa la manifestari.

Traseul legislativ al initiativei cetatenesti privind redefinirea familiei in Constitutie, adoptata de Camera Deputatilor, nu a fost finalizat in Senat. Proiectul de act normativ va fi dezbatut de Senat in sesiunea din toamna, presedintele acestui for, Calin Popescu-Tariceanu, estimand, la sfarsitul lunii mai, ca referendumul pentru aceasta revizuire a Legii fundamentale se va organiza tot in toamna.

Desi procedura de alegere a doi reprezentanti ai societatii civile in CSM a fost demarata in noiembrie 2016 si reluata pe 13 martie 2017, Senatul nu a decis inca in privinta numirii celor doua persoane in CSM. Astfel, Camera superioara a Parlamentului trebuie sa ia o decizie, in aceasta sesiune, in privinta celor doua functii din CSM, in prezent fiind 12 persoane care si-au depus candidatura.

De asemenea, senatorii trebuie sa se pronunte si asupra solicitarii DNA privind incuviintarea urmaririi penale fata de senatorul Viorel Ilie, ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Aceasta solicitare ar putea fi discutata vineri, la inceperea sesiunii, in Biroul permanent al Senatului. Biroul permanent va inainta cererea Comisiei juridice in vederea formularii unui punct de vedere, care va fi transmis plenului, cel in masura sa incuviinteze sau sa respinga solicitarea.

Pe 25 august, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Viorel Ilie pentru instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in perioada exercitarii functiei ministeriale.

Camera Deputatilor

Si Camera Deputatilor are de dezbatut, in aceasta sesiune, mai multe proiecte de lege ramase restante, cel mai controversat fiind proiectul de lege pentru gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate, adoptat tacit de catre Senat.

Proiectul a fost indelung dezbatut de senatori, mai intai modificat in Comisia juridica, pentru ca mai apoi sa se renunte la aceste modificari, dupa ce presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Liviu Dragnea, le-a criticat. Ca urmare, proiectul a trecut tacit de Senat, in varianta venita de la Guvern. Prima sesiune a anului s-a incheiat inainte ca deputatii din Comisia juridica sa se pronunte si sa intocmeasca un raport care sa fie, trimis, ulterior, plenului.

Legea lobby-ului mai constituie o problema de rezolvat, la Comisia juridica a Camerei Deputatilor aflandu-se mai multe proiecte pe aceasta tema. De asemenea, proiectul legii tuberculozei va intra in dezbaterea Comisiei pentru sanatate a Camerei Deputatilor si apoi in plen.

Mai sunt o serie de proiecte adoptate de Senat, ca prima Camera sesizata, si care urmeaza sa fie dezbatute de Camera Deputatilor, ca for decizional, cum ar fi cele referitoare la cresterea plafonului de scutire de TVA, eliminarea mai multor comisioane aferente conturilor bancare de baza ale romanilor, extinderea obligatiei magazinelor de a accepta plati cu cardul.

Senatorii si deputatii trebuie sa se pronunte in aceasta sesiune si cu privire la o serie de ordonante si proiecte de lege adoptate sau aflate in lucru la Guvern.

Proiectul de lege referitor la Fondul Suveran de Dezvolare si Investitii este unul dintre acestea, premierul Mihai Tudose afirmand ca urmeaza sa fie trimis in septembrie, in Parlament, dupa o ultima discutie la nivel politic in PSD.

Un alt proiect important se refera la modificarea legilor Justitiei, prezentat de ministrul Tudorel Toader si care a ajuns joi la Consiliul Superior al Magistraturii pentru un aviz consultativ. Dupa primirea avizului de la CSM, proiectul va fi supus aprobarii in sedinta de Guvern, iar apoi va fi trimis spre dezbatere Parlamentului, a anuntat ministrul Tudorel Toader.

Modificarea legii pensiilor va ajunge la Parlament pana la 1 octombrie si va fi dezbatuta mai intai de Senat si, apoi, in Camera Deputatilor, ca for decizional. Presedintele Comisiei pentru munca, social-democratul Adrian Solomon, a spus ca proiectul trebuie finalizat pana la inceputul anului viitor.

Parlamentarii mai au de dezbatut si o serie de ordonante de urgenta, printre acestea se afla cele referitoare la plafonarea pensiilor speciale, la plafonarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului la 8.500 lei, la marirea salariilor politistilor cu 10% si cu 15% a salariilor personalului civil din institutiile de siguranta nationala. De asemenea, senatorii si deputatii trebuie sa se pronunte si asupra ordonantei de urgenta privind trecerea ELCEN la Primaria Capitalei. Alte ordonante adoptate de Guvern si care vor intra in dezbaterea Senatului si Camerei Deputatilor in aceasta toamna se refera la modificarea Codului fiscal, in sensul majorarii graduale a accizelor pentru benzina si motorina, la instituirea platii defalcate a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), obligatoriu de la 1 ianuarie 2018.

De asemenea, Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 urmeaza sa-si prezinte raportul in 8 septembrie. Membrii Comisiei au audiat mai multe persoane, au trimis mai multe adrese unor institutii ale statului, sedintele fiind tinute si pe perioada vacantei parlamentare.

In noua sesiune, grupurile parlamentare din Senat si din Camera Deputatilor urmeaza sa-si aleaga liderii, viceliderii si secretarii.

Grupurile parlamentare ale PSD au cea mai mare pondere in cele doua Camere — 67 de senatori si 152 de deputati. Grupurile parlamentare ale PNL numara, potrivit site-urilor celor doua institutii, 30 de senatori si 69 de deputati. USR are 13 senatori si 30 de deputati, UDMR are la Senat noua membri, iar la Camera Deputatilor — 21.

Grupurile parlamentare ale ALDE au in componenta 9 membri la Senat si 15 la Camera Deputatilor. PMP are 9 senatori si 16 deputati. La Camera Deputatilor se adauga grupul minoritatilor nationale format din 17 membri si 6 deputati care sunt neafiliati.

De asemenea, plenul Camerei urmeaza sa vacanteze 4 locuri de deputati ca urmare a demisiilor social-democratilor Constantin Trusca, Iulian Iacomi si Leonardo Badea, dar si in urma decesului Adelinei Coste. Constantin Trusca a demisionat din calitatea de deputat intrucat a fost ales primar al comunei Simian din judetul Mehedinti, Iulian Iacomi a fost ales primar la Lehliu Gara, iar Leonardo Badea a fost numit presedinte ASF. Deputatul PSD de Bihor Adelina Coste a incetat din viata pe 13 august. Pe locul celor 4 urmeaza sa fie validati supleantii de pe listele electorale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

10 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

10 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

10 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

10 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

10 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

10 ore ago