Incepe razboiul. Tudorel a executat ordinul borfasilor: „Declansez procedura de revocare a sefei DNA”. Argumentele ministrului provin de la Antena 3

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, joi, ca a declansat procedura de revocare a procurorului sef al DNA.

Laurei Codruta Kovesi i s-a reprosat ca a avut actiuni neconstitutionale, cum ar fi declansarea unei anchete privind adoptarea OUG 13, sau ca nu s-a prezentat in fata comisiei de ancheta privind alegerile din 2009. El a acuzat faptul ca „incalcarea Constitutiei a devenit sistematica”.

De asemenea, Tudorel Toader i-a reprosat Laurei Codruta Kovesi faptul ca a „afectat iremediabil imaginea Romaniei” prin interviurile in presa straina prin care a atacat modificarile la legile justitiei.

Iata cateva dintre acuzatiile lui Tudorel Toader:

„Concluziile sunt fundamentate pe un numar de 20 de puncte care prezinta 20 de categorii de acte si fapte, mentionate in prezentul raport, retinute pentru perioada februarie 2017-februarie 2018.

In primul rand am retinut o situatie fara precedent in cadrul raporturilor dintre autoritatile publice din Romania. Intr-un singur an au fost inregistrate trei conflicte juridice de natura constitutionala, in care DNA a fost chemata in fata CCR. CCR a circumstatiat in mod ferm competenta DNA in doua dintre acestea, sanctionand comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului sef al DNA.

Spuneam ca un singur conflict nu are aptitudinea de a solicita revocarea procurorului sef al DNA. Concluziile sunt diferite cand incalcarea Constitutiei devine sistematica. In mai putin de jumatate de an, DNA prin conducerea acesteia a fost chemata pentru inca doua conflicte, asadar trei intr-un singur an.

DNA si-a arogat competenta de a efectua o ancheta penala, afectand separatia si echilibrul puterilor in stat. Declansarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justitiei a determinat o stare de tensiune, de presiune psihica, chiar pe durata derularii unor proceduri de legiferare. Sub imperiul unei temeri declansata de formularea unor eventuale acuzatii, guvernul este blocat in activitatea sa de legiuitor

(…) Refuzul procurorului sef de a se prezenta in fata comisiei parlamentare de ancheta. CCR a retinut ca doamna Kovesi a refuzat sa se prezinte in fata comisiei de ancheta, a dat in scris un raspuns incomplet, care nu a dus la stabilirea adevarului. Prin refuzul de prezentare, s-a creat un blocaj in activitatea comisiei de ancheta.

(…) Raportul Inspectiei Judiciare releva comportamentul discretionar al procurorului sef al DNA.

In al 9-lea rand, implicarea in anchetele altor procurori. A supravegheat personal ancheta desfasurata de procurori in legatura cu ancheta in cazul OUG 13. Se observa o supraveghre, o implicare in activitatea altui procuror. Trecerea timpului nu a dus la o indreptare a acestui tip de comportament ci o acutizare.

Prioritizarea dosarelor cu impact public. Acestea se rezolva in ordinea cronologica a inscrierii la organul judiciar.

Procurorul sef a contestat Constitutia tarii apreciind asupra incriminarii unor fapte care potrivit CCR a statuta in caz contrar

Procurorul sef a criticat dur proiectele de legi aflate in dezbatere parlamentara, acuzand politicienii ca lovesc in eforturile de curatare a uneia dintre cele mai corupte tari din Europa. Potrivit Constitutiei, procurorul isi exercita competentele legale, dar opera de legiferare este a legiuitorului

Au fost exprimate critici vehemente cu privire la unele proiecte de modificare legislativa, care sau dovedit a fi constitutionale. Afirmatiile au afectat iremediabil imaginea Romaniei. In dezbaterea din Parlamentul European am avut noua intalniri si multi invocau aspecte nereale, au fost dezinformati

Incercarea de a obtine condamnari cu orice pret, cand a afirmat „sa ajungem la ministri”, „sa ajungem la persoane de rang inalt”. Aceasta incercare de „decapare” este absolut contrara oricarui stat de drept

DNA nu se identifica cu procurorul sef al acesteia, ale carei actiuni au demonstrat ca pot pune in pericol chiar institutia pe care o conduce, prin excesul de autoritate, comportamentul discretionar, sfidarea Parlamentului.

Combaterea coruptiei trebuie sa continue, insa in conformitate cu statul de drept.

Lucrurile bune nu le justifica pe cele rele. Trebuie sa dezvoltam ce este bun.

Pentru aceste acte si fapte de netolerat intr-un stat de drept declansez procedura de revicare din functie a procurorului sef al DNA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: