Inceputul sfarsitului: Epoca de aur a combustibililor fosili se apropie de sfarsit, iar acest sfarsit va veni in curand

externe

India, renunta, petrol rusesc, sanctiuni americane

Epoca de aur a combustibililor fosili se apropie de sfarsit, iar acest sfarsit va veni in curand, relateaza Business Insider.

„In toate scenariile, impulsul din spatele economiei energiei curate este suficient de mare pentru a produce un varf al cererii de carbune, petrol si gaze naturale in acest deceniu, desi ratele de declin de dupa varf variaza foarte mult”, a anuntat Agentia Internationala pentru Energie.

Cererea de petrol ar putea atinge un nivel maxim de 102 milioane de barili de petrol pe zi la sfarsitul anilor 2020, inainte de a scadea usor pana la 97 de milioane in 2050.

Cererea globala de gaze naturale, care a crescut cu aproximativ cu 2% in fiecare an incepand din 2011, este de asteptat sa incetineasca la un ritm anual de 0,4% de acum pana in 2030. De asemenea, cererea globala de carbune se va reduce pe masura ce marii consumatori ai acestuia, producatorii de fier si otel, vor renunta la carbune.

Raportul vine la o luna dupa ce directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a anticipat concluziile sale intr-un articol publicat in Financial Times, afirmand ca „epoca de crestere aparent neincetata” a cererii de combustibili fosili se afla la inceputul sfarsitului.

„Este pentru prima data cand este vizibil un varf al cererii pentru fiecare combustibil in acest deceniu – mai devreme decat au anticipat multi oameni”, a scris el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: