Inceputul sfarsitului pentru Viktor Orban? Partidul sau, FIDESZ, a obtinut cele mai slabe rezultate din ultimele trei decenii

externe

Viktor Orban, rezultat slab, FIDESZ, alegeri europarlamentare. Peter Magyar

Partidul de guvernamant din Ungaria, Fidesz, a obtinut cel mai slab rezultat obtinut vreodata la alegerile pentru Parlamentul European, in vreme ce un nou contracandidat al premierului Orban a obtinut duminica aproape 30 la suta din voturi.

Peter Magyar – un fost membru al partidului de guvernamant devenit rival – si partidul sau Tisza au obtinut 29,7 la suta, cu 99 la suta din buletinele de vot numarate. Partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban si aliatii sai mai mici au obtinut 44,6 la suta, semnificativ mai putin decat au prezis sondajele, scrie Politico.

Fidesz a obtinut mai putin de 50 la suta din voturi doar o singura data in ultimele doua decenii, obtinand 47,4 la suta in 2004. Rezultatele preliminare i-ar oferi lui Orban 11 eurodeputati si Magyar sapte locuri.

Rezultatul de duminica este „o victorie uriasa pentru Peter Magyar si un esec urias pentru Fidesz”, a declarat Peter Kreko, director executiv la think tank-ul independent Political Capital. „Fidesz are un adversar real”.

Fost oficial al partidului Fidesz si fost sot al fostului ministru ungar al justitiei, Judit Varga, Magyar a galvanizat alegatorii, denuntand coruptia si regimul lui Orban, dupa ce si-a aruncat palaria in ring la inceputul acestui an. El a promis sa recupereze miliardele de dolari din fondurile UE destinate Ungariei, care au fost inghetate de Bruxelles din cauza preocuparilor legate de statul de drept.

„Acesta este Waterloo-ul fabricii de putere a lui Orban, inceputul sfarsitului”, a declarat Magyar dupa rezultat.

„Astazi au avut loc doua alegeri, iar noi le-am castigat pe amandoua”, a replicat Orban la un miting postelectoral la Budapesta, cu referire la alegerile locale din Ungaria care au avut loc in aceeasi zi. „Am obtinut victorii importante intr-o batalie dificila”.

Votul a fost, de asemenea, marcat de o prezenta ridicata la vot, 58,7% dintre alegatorii maghiari prezentandu-se duminica la urne, fata de doar 43,4% la alegerile europene din 2019.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: