„Inceputul unei noi cooperari”. Discutiile pe tema schimbarilor climatice ar putea reseta relatiile dintre SUA si China, spune trimisul SUA

externe

Trimisul american pentru clima, John Kerry, a declarat marti in fata unor inalti oficiali chinezi ca Beijingul si Washingtonul ar putea folosi cooperarea in domeniul schimbarilor climatice pentru a-si redefini relatiile dificile, scrie Deutsche Welle.

Kerry, care se afla intr-o vizita de trei zile in China, a declarat ca ambele tari – primele doua tari emitente de gaze cu efect de sera din lume – ar putea impreuna sa dea dovada de leadership la nivel mondial in combaterea incalzirii globale.

„Speranta noastra este acum ca acesta poate fi inceputul unei noi cooperari”, i-a spus Kerry lui Wang in cadrul unei intalniri la Marea Sala a Poporului din Beijing.

„Amandoi stim ca exista diferente reale. Dar stim din experienta, ca, daca lucram la asta, putem gasi calea de urmat si modalitati care sa rezolve aceste provocari.”

„Lumea se asteapta sa oferim leadership, in special in ceea ce priveste problema climei. Clima, dupa cum stiti, este o problema globala, nu o problema bilaterala”, a spus Kerry. „Este o amenintare pentru intreaga omenire”.

„Problemele mici pot deveni mari”

Wang l-a descris pe fostul secretar de stat american Kerry, omologul sau timp de mai multi ani, drept „un vechi prieten” si a subliniat necesitatea „unei relatii sino-americane sanatoase, stabile si durabile”.

El a spus ca ambele tari au facut progrese in ceea ce priveste schimbarile climatice si a mentionat ca relatii mai bune intre Beijing si Washington ar putea imbunatati acest lucru.

Wang a declarat ca partile au suferit din cauza lipsei de comunicare, dar ca, prin reinnoirea dialogului, „putem gasi o solutie adecvata la orice problema”.

„Uneori, problemele mici pot deveni probleme mari”, a spus Wang. Referindu-se la criticile SUA la adresa politicii externe tot mai asertive a Chinei si a incalcarilor drepturilor omului, el a adaugat ca dialogul trebuie sa se desfasoare pe „o baza egala”.

Cele doua superputeri incearca sa imbunatateasca relatiile, iar Kerry este al treilea oficial de rang inalt al administratiei Biden din ultimele saptamani care viziteaza China pentru intalniri cu omologii sai, dupa secretarul de stat Antony Blinken si secretarul Trezoreriei Janet Yellen.

China a intrerupt unele contacte cu administratia Biden in august anul trecut, ca raspuns la o vizita in Taiwan a fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi. China sustine ca Taiwanul este un teritoriu separatist si considera si vede orice schimb oficial ca pe un afront.

Luna trecuta, Beijingul a obiectat fata de referirea presedintelui american Joe Biden la presedintele chinez Xi Jinping ca fiind un „dictator”, spunand ca remarcile au fost „absurde si o provocare”. Kerry, el insusi un fost candidat la presedintia SUA, i-a spus lui Wang ca Biden a apreciat relatia sa cu Xi si ca cei doi vor „merge mai departe si vor schimba dinamica”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: