Inchisoare pe viata pentru primul soldat rus judecat la Kiev pentru crime de razboi

externe

Vadim Shishimarin, primul soldat rus judecat pentru crime de razboi in Ucraina, a fost condamnat la inchisoare pe viata.

Procesul sau a inceput miercurea trecuta la Kiev, cand soldatul in varsta de doar 21 de ani a pledat vinovat pentru crima de razboi si crima cu premeditare, potrivit BBC.

Procuratura ucraineana a aratat, cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de luat vederi, ca sergentul original din regiunea siberiana Irkutk, intai a tras, impreuna cu alti 4 soldati rusi, asupra unei masini civile, pe care ulterior au furat-o, pentru a fugi dupa ce grupul din care faceau parte fusese atacat de fortele ucrainene.

Ei au condus pana in satul Chupakhivka, din nord-estul Ucrainei, unde au vazut un barbat de 62 de ani care mergea pe bicicleta, vorbind la telefon. Shishimarin a primit ordin de la superiorul sau din acel grup sa-l omoare pe barbat, pentru ca el sa nu alerteze autoritatile si sa le dea de gol pozitia.

Sergentul s-a executat si a tras cu Kalasnikovul sau mai multe focuri, nimerindu-l in cap.

Saptamana trecuta, cand a fost confruntat in instanta cu vaduva victimei sale, aceasta l-a intrebat ce cauta rusii in tara ei: „Sa ne protejati? De cine? M-ai protejat de sotul meu cand l-au ucis?”. Soldatul i-a spus ca, desi isi da seama ca nu are cum, il roaga sa-l ierte.

Ucraina spune ca a documentat pana acum peste 11.000 de crime de razboi, in timp ce Rusia neaga orice acuzatie, insistand ca „elibereaza” poporul ucrainean.

Comentarii: