Incident extrem de periculos. Coreea de Sud a deschis focul impotriva a trei avioane de lupta ale Rusiei

externe

Coreea de Sud a tras focuri de avertizare, marti, dupa ce trei avioane militare rusesti au intrat in spatiul aerian sud-coreean. Ministerul Apararii de la Seul anunta ca tras 360 de focuri de avertisment.

Trei avioane rusesti au intrat in spatiul aerian sud-coreean, fapt ce a determinat Fortele Aeriene sud-coreene sa foloseasca avioane de vanatoare, care au tras focuri de avertisment, a declarat pentru AFP un reprezentant al Statului Major.

Armata rusa a dezmintit marti ca a incalcat spatiul aerian sud-coreean, dand asigurari ca avioanele sale au zburat ”deasupra apelor neutre ale Marii Japoniei”, relateaza AFP.

”Doua bombardiere de tip Tu-95 MS ruse au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Marii Japoniei”, a anuntat Ministerul rus al Apararii intr-un comunicat, adaugand ca ”niciun foc de avertisment” nu a fost tras de catre Coreea de Sud.

Incidentul a avut loc in apropiere de Insulele Dokdo, revendicate sub numele de Takeshima de Tokyo, care acuza Coreea de Sud ca le ocupa in mod ilegal.

Potrivit armate ruse, este vorba despre ”zona de recunoastere a apararii antiaeriene” stabilite in mod unilateral de catre Seul si care nu este nici prevazuta de dreptul international si nici recunoscuta de catre Rusia.

”Itinerariul avioanelor (de tip Tu-95MS era conform regulilor internationale”, insista armata rusa.

Moscova mai acuza ca doua avioane de vanatoare sud-coreene de tip F-16 ca ”au efectuat manevre neprofesioniste, taind calea bombardierelor strategice ruse si creand o amenintare la adresa securitatii lor”.

”Pilotii sud-coreeni nu au incercat sa intre in contact cu echipajele (avioanelor de tip) Tu-95MS (…), iar niciun foc de avertisment nu a fost tras de catre avioanele de vanatoare sud-coreene”, subliniaza Ministerul rus al Apararii, precizand ca, altfel, ”raspunsul nu s-ar fi lasat asteptat”.

Pe de alta parte, doua avioane militare chineze au intrat zona de identificare aeriana sud-coreeana marti, a anuntat ministerul intr-un comunicat, relateaza Reuters.

Seulul a anuntat ca va depune note de protest fata de aceste incalcari pe langa Rusia si China.

Ministerul Apararii din Coreea a declarat ca intentioneaza sa ii convoace pe ambasadorii celor doua state, pentru a le comunica nemultumirile cu privire la acest incident.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: