Increderea in Biserica a SCAZUT semnificativ dupa #Colectiv. Pe primul loc se afla POMPIERII

news

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, increderea romanilor in Biserica a scazut semnificativ dupa tragedia de la Colectiv. Romanii au acum mai multa incredere in DNA, decat in BOR.

Prima pozitie din sondaj este ocupata in luna noiembrie de Pompieri, institutie introdusa pentru prima oara pe lista, cu 77,5% incredere multa si foarte multa. Pompierii, impreuna cu personalul de pe ambulanta, au fost primii care au ajuns la locul tragediei din noaptea de 30 octombrie.

Pompierii sunt urmati in clasament de Armata cu 75,4% (fata de 73,8% in septembrie) si Jandarmerie cu 65,8% (63,7% in septembrie), ambele cunoscand o usoara crestere fata de ultimul sondaj.

Pe pozitia a patra se situeaza, la mica distanta, DNA cu un capital de incredere de 61,2%, cu 1,2% in crestere fata de septembrie, releva sondajul „Barometrul de opinie publica – Adevarul despre Romania“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevarul“.

Biserica ramane institutia privata sau sociala in care romanii au cea mai mare incredere, cu 56,3% din optiunile de incredere multa si foarte multa. Procentul este insa in scadere cu mult fata de luna septembrie, cand 61,2% isi declarau increderea multa si foarte multa pe care o au in Biserica.

Sociologii INSCOP arata ca scaderea de peste cinci procente in cazul Bisericii vine pe fondul controverselor aparute in jurul modului in care Biserica a reactionat fata de tragedia de la Colectiv. Preotii au fost criticati pentru absenta lor din primele zile de dupa tragedie, cand intreaga Romanie s-a solidarizat cu victimele de la Colectiv. Apoi, capii Bisericii au avut reactii nepotrivite legate de muzica rock pe care o ascultau tinerii din Colectiv si despre prezenta tot mai mare a acestora in cluburi si indepartarea de Biserica. In clasamentul general, care include toate institutiile publice, Biserica se situeaza dupa DNA si inainte de Serviciul Roman de Informatii (SRI) la capitolul incredere.

 

Sondajul a fost realizat in perioada 26 noiembrie-2 decembrie 2015 si are o marja de eroare de 3%.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: