Inculpatul Tariceanu anunta cum va forta demiterea lui Augustin Lazar: „Ii vor explica presedintelui cu subiect si predicat ce trebuie sa faca”

politica

Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat, duminica la Romania Tv, ca probabil va trebui facuta o noua sesizare la Curtea Constitutionala, din cauza refuzului presedintelui Klaus Iohannis de a il revoca pe procurorul general Augustin Lazar.

„Aici sunt doua lucruri: refuzul de revocare si doi, lucrul foarte important, aprecierea pozitiva la activitatea procurorului general, care este pentru mine de neinteles. Adica procurorul general prin atitudinea pe care o are, pasiva, incuviinteaza incalcarea Constitutiei, plus multe alte nelegalitati care s-au petrecut in ultima perioada. Presedintele are o apreciere pozitiva. Probabil ca va trebui facuta o noua sesizare la CCR asa cum s-a facut si in cazul precedent, sa ii spuna CCR, sa ii explice presedintelui cu subiect si predicat ce trebuie sa faca”, a afirmat Calin Popescu Tariceanu, intr-o interventie telefonica duminica seara la Romania Tv.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca nu il va revoca pe procurorul general Augustin Lazar, spunand ca ministrul Tudorel Toader, „probabil neavand alta treaba mai buna de facut”, a trimis din nou aceleasi documente prin care cere revocarea.

Ulterior, reprezentantii PSD au afirmat, intr-un comunicat de presa, ca refuzul sefului statului de a il revoca pe Augustin Lazar e catalogat drept „complicitate de natura penala”.

In acest context, secretarul general al PSD Codrin Stefanescu a declarat, sambata pentru Mediafax, ca partidul ia considerare depunerea unei plangeri penale impotriva lui Klaus Iohannis pentru refuzul revocarii procurorului general Augustin Lazar, precizand ca presedintele a comis un act de trafic de influenta.

Anul trecut, ministrul Justitiei Tudorel Toader a declansat procedura de revocare a Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA. Klaus Iohannis a refuzat revocarea acesteia, ulterior Guvernul sesizand Curtea Constitutionala cu privire la un conflict juridic intre Executiv si Presedintie. CCR a admis pe 30 mai 2018 conflictul, obligandu-l pe seful statului sa semneze decretul de revocare din functia de procuror-sef al DNA a Codrutei Kovesi.

O luna mai tarziu, presedintele Iohannis a semnat decretul de revocare a sefei DNA.

Comentarii: