India: Principalul organizator al evenimentului in care 121 de persoane au murit intr-o busculada, a fost arestat

externe

Principalul organizator al adunarii religioase din nordul Indiei, unde 121 de persoane au fost ucise intr-o busculada, s-a predat politiei, spune avocatul sau, potrivit BBC.

Incidentul din statul Uttar Pradesh de saptamana trecuta este unul dintre cele mai mortale astfel de dezastre din tara in mai mult de un deceniu.

Aproape toate persoanele ucise au fost femei si copii care participau la satsang – o adunare religioasa hindusa.

Haosul a izbucnit la sfarsitul evenimentului, deoarece multimea s-a repezit spre predicator pe cand acesta era gata sa plece cu masina sa.

Tragedia a starnit indignare in India, ceea ce a dus la intrebari cu privire la lipsurile masurilor de siguranta si managementul multimilor.

Joi, politia a declarat ca a arestat sase persoane care faceau parte dintr-un grup care a organizat evenimentul. Vineri seara, politia a declarat ca l-a arestat pe Devprakash Madhukar, principalul organizator al evenimentului, in zona Najafgarh a capitalei Delhi, si l-a predat politiei din statul vecin Uttar Pradesh.

Cu toate acestea, AP Singh, un avocat al predicatorului Bhole Baba care a condus evenimentul, a spus mai tarziu ca Madhukar s-a predat politiei. „V-am spus ca il vom preda pe Devprakash Madhukar, il vom duce in fata politiei, il vom interoga, vom participa la ancheta si vom lua parte la ancheta. L-am predat echipei speciale de ancheta si politiei din Uttar Pradesh. Acum se poate face o ancheta amanuntita”, a declarat el agentiei de presa ANI.

Madhukar a fost prezentat unei instante locale si trimis 14 zile in custodie judiciara.

Plangerea spunea ca oficialii au dat permisiunea ca 80.000 de persoane sa se adune la eveniment insa au participat aproximativ 250.000.

Raportul politiei arata ca mii de adepti au fugit spre vehiculul predicatorului in timp ce acesta pleca si au inceput sa adune praf de pe poteca intr-un act de devotament.

Singh, insa, a negat acuzatia si a declarat pentru BBC ca busculada a avut loc „din cauza unor elemente antisociale”. El a acuzat o „conspiratie criminala impotriva” clientului sau. De asemenea, el a negat informatiile potrivit carora agentii de securitate de la festival ar fi declansat panica prin alungarea persoanelor care au incercat sa obtina binecuvantarea lui Bhole Baba.

O comisie de ancheta judiciara formata din trei membri a fost instituita pentru a investiga incidentul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: