Indienii pacaliti sa lupte in Ucraina se pot intoarce acasa, a decis Putin in urma unei intalniri cu premierul Indiei, Narendra Modi. Mai multi indieni au fost ucisi in Ucraina

externe

Narendra Modi

Rusia a „convenit in linii mari” sa ii elibereze pe toti cetatenii indieni care acum sunt recruti in armata sa. Decizia a fost luata in urma unei intalniri intre premierul indian Narendra Modi si presedintele rus Vladimir Putin la Moscova, relateaza The Independent.

Luna trecuta, ministrul indian de Externe a cerut „oprirea” recrutarii cetatenilor sai care ar fi fost „indusi in eroare” si s-au trezit soldati in armata rusa, dupa ce doi indieni au fost ucisi luptand in Ucraina. Alti doi cetateni indieni au fost ucisi si in martie.

Modi a adus in discutie aceasta chestiune in timpul unui dineu privat gazduit de Putin luni, a transmis agentia de presa PTI, citand surse anonime. Liderul indian se afla intr-o vizita de doua zile la Moscova.

Se astepta ca Rusia sa anunte oficial decizia de a elibera toti indienii din armata sa in urma discutiilor oficiale de marti.

India a cerut Moscovei sa elibereze rapid toti indienii aflati in armata sa si sa asigure intoarcerea lor in siguranta, indemnandu-i in acelasi timp pe cetatenii sai sa fie „precauti” in cautarea unui loc de munca in Rusia.

Randhir Jaiswal, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Indiei, a declarat ca aproximativ 20 de persoane au solicitat ajutor pentru a se intoarce acasa.

Aproape 100 de cetateni indieni ar fi fost recrutati in armata rusa, multi dintre ei fiind pacaliti de agenti sa lucreze ca „ajutoare de securitate ale armatei”, potrivit unui raport publicat in The Hindu.

Un grup de barbati din statele vestice Punjab si Haryana, imbracati in uniforme militare, a inregistrat un videoclip la inceputul acestui an, sustinand ca au fost pacaliti sa lupte in razboiul din Ucraina.

In luna mai, politia indiana a arestat patru persoane care ar fi avut legatura cu o retea internationala de trafic de persoane implicata in pacalirea lucratorilor indieni pentru a lupta in razboiul din Ucraina, oferindu-le „locuri de munca profitabile”.

Modi, care efectueaza prima sa vizita in Rusia dupa preluarea celui de-al treilea mandat de premier, a fost intampinat de Putin luni seara. „Astept cu nerabdare negocierile de maine care, fara indoiala, vor consolida si mai mult prietenia dintre India si Rusia”, a scris dl Modi pe X.

Liderul rus i-a aratat domnului Modi resedinta sa din afara Moscovei, pe o masina de golf, inainte de discutiile oficiale de la Kremlin. „Relatia Indiei cu Rusia se bazeaza pe incredere reciproca si respect”, a declarat Modi in timp ce se adresa diasporei indiene la Moscova marti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: