„Indiferent ce a decis CCR, noi avem solutii”. Premierul Orban a gasit ac de cojocul judecatorilor CCR

politica

Premierul Ludovic Orban a declarat joi ca liberalii au solutii pentru fiecare situatie in care CCR declara neconstitutionale legile pe care Guvernul si-a angajat raspunderea, mentionand in acest sens adoptarea unor ordonante de urgenta sau generarea unei presiuni suplimentare pe alesi in Parlament.

„Avem solutii, la fiecare situatie avem solutii: fie ordonanta de urgenta, fie generarea unei presiuni suplimentare pe o Camera sau alta a Parlamentului sau pe sedintele reunite, fie adoptarea lor atunci cand vom avea o majoritate consolidata dupa alegeri”, a afirmat Ludovic Orban, joi, la plecarea de la reuniunea conducerii Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania. Premierul a raspuns astfel fiind intrebat ceva va face guvernarea liberala in cazul in care CCR declara neconstitutionale legile pe care Executivul si-a angajat raspunderea.

„Indiferent ce a decis Curtea, eu cred ca trebuie sa imi spun punctul de vedere si oamenii trebuie sa stie acest punct de vedere. In ceea ce priveste legea pe care ne-am angajat raspunderea, era o lege de corectare a unui act normativ, adoptat de guvern, sub forma de ordonanta de urgenta – este vorba de OUG 51, repet, era o ordonanta de urgenta. Nu era in Parlament o lege care sa fi fost initiata de parlamentari, nu am afectat in niciun fel dreptul de legiferare al Parlamentului, ci am corectat un act normativ care a fost emis de guvern prin ordonanta de urgenta si care era obligatoriu de corectat. (…)

Nu puteam sa stau sa asist nepasator la faptul ca sunt copii care nu se duc la scoala pentru ca nu li se mai deconteaza naveta! Nu puteam sa stau nepasator la situatia creata prin Ordonanta 51, in care, in ciuda reglementarilor europene pe care trebuia sa le respectam, sa le punem in practica, s-au amanat pana in 2023 licitatiile pentru trasee, mentinandu-se in trafic o multime de rable si de harburi care nu mai respecta sub nicio forma obligatiile minime de siguranta, de confort, care ar fi fost obtinute prin intermediul licitarii traseelor si prin conditiile care sunt puse ca urmare a regulamentului european, in procedurile de licitatie”, a declarat Orban, citat de Agerpres.

El s-a referit si la proiectul de lege asumat de Guvern referitor la prorogarea unor termene privind admiterea la Institutul National de Magistratura, de asemenea declarat neconstitutional de CCR.

„In ceea ce priveste al doilea proiect de lege, din nou readuc aminte, ca oamenii sa stie, sa fie foarte clar, proiectul de lege pe care ne-am angajat raspunderea cuprindea initial trei modificari la legile justitiei: prorogarea termenului de intrare in vigoare pentru pensionare anticipata a magistratilor; trecerea de la completele de 2 la completele de 3 si, evident, marirea varstei necesare de la 2 ani la 4 ani pentru a putea da examen la Institutul National de Magistratura. Parlamentul a adoptat prorogarea termenelor pe primele doua puncte care erau in proiectul nostru de lege si noi le-am retras. Normal ca am respectat decizia Parlamentului, care a votat legea”, a afirmat Orban. Premierul a spus ca al treilea punct a fost pastrat tocmai pentru faptul ca Parlamentul nu a adoptat prorogarea de termen.

„Deci, aici se foloseste argumentul ca era o lege in dezbatere, este un fake news, este o minciuna gogonata. Ceea ce a fost in dezbaterea Parlamentului si a fost aprobat de Parlament noi am scos din proiectul de angajare a raspunderii si nu am pastrat decat ceea ce nu a fost adoptat de Parlament, aici existand amendament, care a fost depus de PNL si USR, din cate tin minte, si care a fost respins de majoritatea parlamentara. Deci, nu exista, dupa parerea mea nu sta in picioare acest argument ca este neconstitutional pentru ca era o lege in dezbaterea Parlamentului, ca nu era o lege in dezbaterea Parlamentului, ci, dimpotriva, Parlamentul a respins reglementarea pe care noi am dorit-o”, a spus Orban.

Liderul PNL a motivat si angajarea raspunderii privind alegerea primarilor din 2 tururi. „In ceea ce priveste alegerea primarilor in doua tururi, de trei ani de zile PNL a depus un proiect de lege de alegere a primarilor in doua tururi. De trei ani de zile, Parlamentul, majoritatea rosie din Parlament refuza dezbaterea si adoptarea, supunerea la vot a proiectului de lege. Deci, aici este un refuz clar al majoritatii parlamentare de a dezbate si de a adopta un proiect de lege. De trei ani de zile! (…) Cum sa nu ma gandesc ca este perfect constitutionala si legitima angajarea raspunderii din partea Guvernului, in conditiile in care majoritatea parlamentara refuza adoptarea unui proiect de lege care a fost inaintat in urma cu aproape trei ani de zile?”, a mai afirmat Orban.

Curtea Constitutionala a admis, miercuri, sesizarea PSD privind neconstitutionalitatea proiectului de lege asumat de Guvern pentru abrogarea OUG 51, prin care se modifica acte normative in domeniul transportului de persoane.

De asemenea, CCR a admis sesizarea de neconstitutionalitate a PSD pe legea privind masurile aplicabile in 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: