A indraznit sa dea in vileag aranjamentele lui Dragnea cu „statul paralel”, acum trebuie sa plateasca. Melescanu a fixat tinta pe George Maior, ambasadorul urmeaza sa fie executat

politica

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a anuntat, sambata, ca verifica activitatea tuturor ambasadelor Romaniei, la cererea premierului Viorica Dancila. El a afirmat ca un raport cu rezultatele evaluarii va fi gata in aproximativ 10 zile.

Anuntul ca urmeaza sa se faca o evaluare a diplomatilor romani a fost facut de Liviu Dragnea la cel mai recent congres al PSD. Unul dintre cei vizati de aceasta verificare este ambasadorul Romaniei in SUA, Liviu Maior, fost sef al SRI, la adresa caruia liderul PSD a facut mai multe acuzatii in aceasta saptamana, legate de modul in care s-au facut in 2013 numirile in Guvern.

Ministrul de Externe a confirmat la Antena 3 ca a primit o solicitare de la Viorica Dancila, in acest sens.

„Nu exista nicio lista de ambasadori, nici primul, nici al doilea, este vorba de o cerere pentru evaluarea activitatii ambasadelor si asta inseamna implicit si a sefilor de misiuni care raspund de activitatea diplomatica in exterior. E o chestiune care la noi se face anual, fiecare ambasada la sfarsitul anului transmite un raport de activitate in decursul lunii ianuarie si pe aceasta baza cererea doamnei prim-ministru a fost de a face o evaluare foarte clara a modului in care s-au desfasurat activitatile in oficiile diplomatice, urmand ca dupa aceea sa se ajunga la anumite concluzii”, a spus Melescanu, al Antena 3.

Intrebat daca dezvaluirile despre implicarea SRI in formarea de Guverne, in procesele, dosarele din Justitie ar justifica o retragere de la post a ambasadorului George Maior, Teodor Melescanu a afirmat ca singurul lucru pe care-l poate face este sa evalueze activitatea in postura de sef de misiune diplomatica a oricarei persoane.

„Din punctul meu de vedere, singurul lucru pe care pot sa-l fac este sa evaluez activitatea in postura de sef de misiune a oricarei persoane si nu pot sa ma refer la circumstante care au privit activitatea sa anterioara sau alte lucruri. Deci, evaluarea se face strict pe nivelul modului in care se indeplinesc sarcinile care revin fiecarei ambasade”, a precizat ministrul de Externe, citat de Agerpres.

Intrebat daca e normal ca directorul SRI sa se implice in formarea guvernelor, ministrul de Externe a raspuns ca „nu”.

„Nu, nu cred ca este normal. Formarea unui guvern depinde exclusiv de vointa majoritatii parlamentare care a castigat alegerile. Din acest punct de vedere, guvernul este o formula politica in masura sa asigure responsabilitatea indeplinirii in activitatea guvernamentala a prioritatilor cu care partidele au castigat alegerile sau pe care le-au prezentat populatiei”, a spus Teodor Melescanu.

El a precizat ca nu a avut nicio discutie cu Maior, dupa audierea la Comisia parlamentara pentru controlul SRI.

„Nu, nu am avut nicio discutie si, oricum, daca as fi avut vreo discutie, ea s-ar fi cantonat foarte clar in modul in care-si indeplineste atributiile ca ambasador la Washington. Nu pot eu sa am elementele necesare pentru a face judecati de valoare in legatura cu alte activitati”, a mentionat seful diplomatiei romane.

Melescanu a declarat ca Ambasada de la Washington este unul dintre oficiile diplomatice cele mai importante pe care le are Romania.

„Trebuie sa intelegeti ca avem 169 de oficii diplomatice, dintre care unele sunt foarte mari, altele sunt compuse dintr-o singura persoana, deci conteaza foarte mult si echipa cu care se lucreaza. Din acest punct de vedere, eu n-as cota la ora actuala nici ca foarte bun, nici ca foarte prost oficiul Washington. In mare masura o sa vedem ce reiese din analiza cantitativa si calitativa pe care o avem in curs la Ministerul de Externe”, a adaugat el.

Intrebat daca i-a cerut cineva sa-l schimbe pe George Maior, Melescanu a negat.

„Nu mi-a cerut nimeni sa-l schimb pe domnul Maior. In mod normal, o asemenea decizie trebuie luata dupa o evaluare a modului in care se desfasoara activitatea la un oficiu sau altul”, a mentionat ministrul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: