externe

Inflatia in Rusia a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Cresteri bruste ale preturilor la toate produselor, de la alimente la telefoane mobile

Inflatia anuala din Rusia a accelerat la 17,62% pana pe 15 aprilie, cel mai ridicat nivel de la inceputul anului 2002 si peste nivelul de 17,49% atins cu o saptamana mai devreme, volatilitatea rublei provocand cresterea preturilor pe fondul sanctiunilor occidentale, a declarat miercuri Ministerul Economiei, transmite Reuters, citata de news.ro.

Preturile tuturor produselor, de la legume si zahar la haine si smartphone-uri, au crescut brusc in ultimele saptamani, dupa ce Rusia a inceput pe 24 februarie ceea ce numeste o operatiune militara speciala” in Ucraina.

Dar inflatia saptamanala din Rusia a incetinit dupa o crestere semnificativa in ultimele saptamani, au aratat miercuri datele serviciului de statistica Rosstat, dand bancii centrale motive sa ia in considerare reducerea dobanzilor la sedinta Consiliului de administratie din 29 aprilie.

Banca centrala a declarat ca s-ar putea sa reduca dobanda cheie de la nivelul actual de 17%, la viitoarele reuniuni ale consiliului de administratie, si ca nu va incerca sa incetineasca inflatia, pe care o tinteste la 4% in termeni anuali, prin orice mijloace.

Inflatia saptamanala din Rusia a scazut la 0,20% in saptamana incheiata pe 15 aprilie, de la 0,66% cu o saptamana mai devreme, ducand cresterea preturilor de consum de pana acum la 11,05%, a spus Rosstat.

In aceeasi perioada a anului trecut, preturile de consum au crescut cu 2,72%.

Inflatia ar putea ajunge intre 17% si 20% in acest an, a declarat saptamana trecuta Alexei Kudrin, seful Camerei de Audit a Rusiei.

Analistii chestionati de Reuters la sfarsitul lunii martie au estimat, in medie, ca inflatia pentru 2022 se va accelera la 23,7%, cel mai ridicat nivel de dupa 1999.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Vicepremierul Neacsu i-a pacalit pe angajatii Guvernului, acestia anunta ca greva continua: „Nu s-a intamplat ce a promis”

Angajatii din Aparatul de lucru al Guvernului Romaniei anuntat ca greva japoneza continua. El il…

45 de minute ago

Jurnalista Adina Florea acuza ca a fost violata de Razvan Baltaretu, fost redactor-sef Vice: „Azi sunt suficient de puternica sa o spun”

Jurnalista Adina Florea l-a acuzat, public, marti, pe Razvan Baltaretu, fost redactor-sef al revistei Vice,…

34 de minute ago

Franta si-a exprimat sprijinul pentru decizia Curtii Penale Internationale de a cere mandate de arestare pentru premierul israelian Netanyahu

Franta s-a despartit de aliatii sai occidentali si si-a exprimat sprijinul pentru Curtea Penala Internationala…

28 de minute ago

Ministrul german de Externe a sosit la Kiev, intr-o vizita surpriza. Este a 7-a calatorie in Ucraina a Annalenei Baerbock de la inceputul razboiului- Video

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a sosit la Kiev, in cea de-a saptea vizita…

14 minute ago

Flota rusa din Marea Neagra pierde inca o nava de razboi. O treime dintre navele din Marea Neagra au fost distruse

Este posibil ca Rusia sa fi pierdut inca o nava de razboi din flota sa…

26 de minute ago