„Infractiune!”. Dragnea si ai lui pot ajunge la puscarie pentru sabotarea referendumului pe justitie. PNL: „Legea este clara”

politica

Presedintele PNL, Ludovic Orban, ii avertizeaza pe liderii PSD ca emiterea unei ordonante de urgenta pentru ca votul in cadrul referendumului sa se faca in sectii separate reprezinta o impidiecare a exercitarii dreptului de vot, fiind astfel o infractiune.

”Atragem in mod public atentia asupra faptului ca o eventuala modificare a cadrului normativ, prin intermediul unei Ordonante de Urgenta, in sensul organizarii unor sectii de votare separate pentru referendum, ii expune atat pe initiatori cat si pe cei care se afla in circuitul de avizare riscului de a intra sub incidenta legii penale. Aceasta intrucat scopul unui eventual astfel de act normativ este in mod vadit acela de a impiedica liberul exercitiu al dreptului de a alege, infractiune asimilata de Codul Penal si in cazul referendumului. In acelasi timp, este o impiedicare a exercitarii cu buna-credinta a drepturilor si libertatilor, prevazuta ca infractiune de Legea raspunderii ministeriale”, a anunat, joi, presedintele PNL, Ludovic Orban.

El a explicat ca jurisprudenta Curtii Constitutionale arata ca Ordonantele de Urgenta „nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale”, iar emiterea acestora trebuie sa indeplineasca trei conditii cumulative evidentiate in ultima decizie a CCR asupra unei OUG referitoare la referendum: existenta unei situatii extraordinare; reglementarea acesteia sa nu poata fi amanata si urgenta sa fie motivata in cuprinsul ordonantei (Decizia 361/2016).

”In acelasi timp, tinem sa mai sublinem faptul ca o alta informatie propagata de PSD este falsa si face parte din campania de dezinformare a acestui partid. Nu exista nicio recomandare a Comisiei de la Venetia, privitoare la Codul de bune practici in materie de referendum, care sa contravina organizarii concomitente a referendumului odata cu alte tipuri de alegeri. De altfel, recent chiar Curtea Constitutionala a constatat faptul ca o eventuala interdictie de acest tip reprezinta o incalcare a Legii fundamentale”, a mai precizat Orban.

Si prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan l-a acuzat pe Liviu Dragnea ca vrea sa blocheze votul romanilor pe 26 mai prin organizarea de sectii separate la referendum si europarlamentare.

”Dragnea recidiveaza la referendum! Liviu Dragnea este in panica totala si ar face orice ca sa blocheze votul romanilor in 26 mai! Condamnat penal pentru fraude la referendum, Liviu Dragnea vrea sa impiedice romanii sa ajunga in sectiile de votare ca sa-si exprime votul! Este disperat pentru ca stie deja ce vor raspunde romanii la intrebarea pe care Presedintele Romaniei o va adresa la referendum. De aceea, si-a pus slugile sa blocheze atat alegerile pentru Parlamentul European, cat si referendumul, prin organizarea a 2 sectii distincte de votare”, a scris Turcan pe Facebook.

Prim-vicepresedintele PNL a atras atentia ca legea prevede explicit ca, in cazul suprapunerii unui referendum cu alt tip de alegeri, sectiile de votare sunt comune.

”Art.15^1 alin.(2) din Legea 3/2000 spune foarte clar: ‘ambele scrutine se realizeaza in cadrul acelorasi sectii de votare’. Somez PSD-ALDE sa respecte legea si solicit imperativ Guvernului sa nu emita nicio ordonanta de urgenta in folosul personal al lui Dragnea. Daca Dancila va semna un astfel de act, va raspunde penal!”, a subliniat Raluca Turcan.

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Draghici, a sustinut joi ca in cazul unui referendum simultan cu alegerile europarlamentare, legea nu permite decat sectii de votare diferite.

„Legea nu ne permite decat sectii de votare diferite. Aduceti-va aminte ca atunci cand a fost organizat un referendum in paralel cu orice scrutin electoral au fost sectii de votare diferite”, a spus Draghici inaintea unei sedinte a presedintelui PSD Liviu Dragnea cu liderii judeteni, primarii si presedintii de CJ-uri social-democrati pentru a discuta despre strategia de campanie electorala pentru europarlamentare si referendum.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: