Infractorii de la Bucuresti starnesc din nou valuri la Bruxelles. Comisia Europeana, pozitie fata de revocarea lui Lazar

news

Comisia Europeana a transmis, joi, ca procedura de revocare din functie a procurorului general Augustin Lazar, propusa de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, „genereaza preocupari” si ca oficialii europeni vor adresa un punct de vedere in urmatorul raport MCV din 13 noiembrie.

„Comisia Europeana, alaturi de alti parteneri internationali si de statele membre au evidentiat in mod repetat ca independenta sistemului judiciar din Romania si capacitatea acestuia de a combate eficient coruptia au o importanta majora. Dupa procedura impotriva sefei Directiei Nationale Anticoruptie de acum cateva luni, procedura impotriva procurorului-general genereaza preocupari. Procedurile solide si independente pentru revocarea si numirea procurorilor de rang inalt au fost permanent un element-cheie in recomandarile noastre. Comisia va aborda situatia generala din Romania in urmatorul raport MCV, pe 13 noiembrie”, potrivit unui raspuns al unui purtator de cuvant al CE, citat de Mediafax.

Reactia oficialilor Comisiei Europene vine in contextul in care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, miercuri, ca declanseaza procedura de revocare din functie a procurorului general Augustin Lazar.

„Declansez procedura de revocare din functie a procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar. Solicitarea va fi transmisa in seara asta catre procurorii CSM in vederea analizei si elaborarii avizului consultativ, precum si Presedintelui Romaniei pentru a decide competentele legale ce ii revin”, a mai spus Toader.

In replica, procurorul general, Augustin Lazar, a afirmat, referitor la anuntul privind revocarea acestuia, ca acest raport de evaluare intocmit de Toader este de fapt raspunsul pe care Executivul il da Comisiei de la Venetia.

„Cu doar doua zile in urma, Comisia de la Venetia transmitea ca independenta procurorilor poate fi afectata de numirea si eliberarea din functie a procurorilor, recomandand examinarea acestor dispozitii. Raportul de evaluare a activitatii manageriale desfasurate de catre procurorul general de la PICCJ este raspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrulu Justitiei, intelege sa il dea Comisiei de la Venetia. Raportul prezentat azi e modul in care Executivul, prin ministrul Justitiei, intelege sa respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justitiei din Romania”, a spus Lazar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: