externe

Infrangere grea pentru social-democratii lui Scholz la alegerile regionale. PSD-ul german a scazut cu 12% fata de rezultatul de acum 5 ani

Social-democratii cancelarului german Olaf Scholz au suferit duminica o infrangere grea in alegerile regionale din nordul Germaniei, ajungand doar pe locul trei dupa conservatori, in mare masura castigatori, si Verzi, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Partidul Social Democrat (SPD), care din decembrie conduce coalitia de trei partide de la Berlin cu Verzii si Liberalii, a obtinut intre 15,5% si 16% din voturi in micul land Schleswig-Holstein, potrivit unor sondaje la iesirea de la urne difuzate de canalele publice de televiziune ARD si ZDF.

SPD a scazut cu aproximativ 12 procente fata de acum cinci ani, ceea ce l-a determinat pe secretarul sau general, Kevin Kuhnert, sa spuna ca nu este vorba ”de o seara electorala buna”.

Crestin-democratii fostului cancelar Angela Merkel (2005-2021), la putere in aceasta regiune, au castigat intre 41% si 43% din voturi, un avans de 9 pana la 11 procente fata de scrutinul din 2017.

Verzii au obtinut locul doi, detinand intre 17% si 19,5% din voturi in aceasta regiune de unde provine vicecancelarul si ministrul Economiei si Climei, ecologistul Robert Habeck.

Reactionand la acest rezultat, el a cerut formarea unei aliante regionale cu CDU pentru a guverna acest land.

Liberalii FDP, parteneri ai coalitiei de guvernamant de la Berlin, au obtinut 7% din voturi, potrivit sursei citate.

Aceste alegeri care au avut loc intr-un land invecinat cu Danemarca si populat cu doar 2,9 milioane de locuitori constituie al doilea test electoral al anului pentru guvernul cancelarului Olaf Scholz.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

8 minute ago

SUA nu accepta ca presedintele Xi Jinping sa-si consolideze legaturile atat cu Occidentul, cat si cu Rusia: „China nu poate avea si untul, si banii pentru unt”

Washingtonul nu este de acord ca presedintele chinez Xi Jinping sa "joace pe doua terenuri",…

23 de minute ago

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

38 de minute ago

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

8 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

13 ore ago