Infrangere majora pentru Regimul Erdogan. Sultanul pierde si a doua oara alegerile din Istanbul

externe

Candidatul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Binali Yidirim, si-a recunoscut infrangerea duminica in alegerile municipale de la Istanbul, dupa publicarea primelor rezultate care arata ca acesta a obtinut doar 45,23% din voturi, iar candidatul opozitiei, Ekrem Imamoglu, a obtinut 53, 86% din voturi, relateaza AFP, citata de hotnews.ro.

„Potrivit rezultatelor, rivalul meu Ekrem Imamoglu conduce cursa. Vreau sa il felicit si sa ii doresc succes. Sper sa serveasca bine Istanbulul”, a spus Yildirim presei.

Potrivit rezultatelor publicate de agentia de stat Anadolu, dupa ce au fost numarate peste 97% din voturile exprimate, Imamoglu a obtinut 53,86 din voturi, iar Yildirim 45,23%.

Acest scrutin a avut loc la aproape trei luni dupa alegerile municipale de pe 31 martie, castigate la Istanbul de catre candidatul opozitiei, Ekrem Imamoglu. Acesta l-a invins pe pe Binali Yildirim, fost premier si apropiat al presedintelui Erdogan.

Dupa o ploaie de contestatii din partea AKP, care denuntau „neregularitati in masa”, Comisia Electorala Centrala (YSK) a produs la inceputul lunii mai un cutremur cand a anuntat anularea rezultatelor scrutinului municipal castigat de candidatul opozitiei Ekrem Imamoglu si organizarea de noi alegeri pe 23 iunie.

Dincolo de alegerile municipale, votul din Istanbul reprezinta un test de popularitate pentru Erdogan si partidul sau pe fondul unor grave dificultati economice.

”Cine castiga Istanbulul, castiga Turcia”, a spus presedintele insusi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: