Infrangere pentru socialisti si in Austria. Dreapta obtine un scor urias

externe

Partidul Poporului (OeVP), condus de fostul cancelar Sebastian Kurz, este castigatorul detasat al alegerilor parlamentare anticipate din Austria, arata o proiectie pe baza unei numaratori partiale a voturilor, duminica, la scurt timp dupa inchiderea urnelor la ora 17.00.

Conform unei prognozei SORA pentru televiziunea ORF, preluata de Reuters, OeVP (dreapta) urmeaza sa obtina 37,2% din voturi, Partidul Social Democrat – 22%, Partidul Libertatii (FPOe, extrema drapta) – 16%, Verzii – 14,3%, iar Neos (liberal) 7,4%.

Marja de eroare a proiectiei este de 1,8%.

AFP observa ca electoratul austriac a sanctionat FPOe, care a pierdut aproximativ 10% din voturile obtinute la alegerile precedente dupa scandalul „Ibizagate” din mai, cand a aparut o inregistrare video cu liderul de atunci al partidului, vicecancelarul Heinz-Christian Strache; acesta fusese filmat cu o camera ascunsa intr-o vila din Ibiza, in 2017, promitand contracte publice in schimbul sprijinului electoral pe care i l-ar fi acordat o pretinsa nepoata a unui oligarh rus.

In urma dezvaluirilor, guvernul de coalitie format de OeVP si FPOe sub conducerea lui de Kurz a fost inlaturat de la putere, dupa numai un an si jumatate de la alegeri, printr-o motiune de cenzura.

Conform prognozei, OeVP a obtinut acum cu aproape 6% mai mult decat in 2017 si este foarte probabil ca Sebastian Kurz sa obtina un nou mandat de cancelar.

Verzii au avansat si ei, de la mai putin de 4% in urma cu doi ani, cand nu au trecut de pragul de reprezentare in parlamentul de la Viena.

Mai mult despre:

Comentarii: