externe

Infrangere umilitoare a socialistilor in Grecia. Noul guvern va fi format exclusiv de partidul de dreapta Noua Democratie

Partidul Conservator grec Noua Democratie (ND), condus de Kyriakos Mitsotakis, a castigat alegerile legislative anticipate desfasurate duminica in Grecia, devansand formatiunea de stanga Syriza a actualului premier Alexis Tsipras, arata un sondaj publicat la iesirea de la urme, transmite AFP, citata de Agerpres.

Conform acestui sondaj, Noua Democratie a obtinut circa 40% din voturi, iar Syriza circa 28,5%. Pe locul trei vine formatiunea de centru-stanga Miscarea Schimbarii (KINAL), cu 6-8%, urmata de comunistii din partidul KKE, cu 5-7%. Mai multe alte partide mai mici se afla sub pragul de 3%, inclusiv formatiunea de extrema-dreapta Zorii Aurii.

Daca aceste rezultate se vor confirma dupa numararea voturilor, partidul lui Kyriakos Mitsotakis (fiul fostului premier Konstantinos Mitsotakis) ar putea forma singur o majoritate in legislativ, ceea ce i-ar permite alcatuirea unui guvern de dreapta care nu ar avea nevoie de aliante cu alte formatiuni.

Un reprezentant al partidului Syriza, Panos Skourletis, a recunoscut infrangerea formatiunii sale. ”Avem o victorie clara pentru Noua Democratie. Sa vedem cum o vor folosi”, a spus acesta la postul national de televiziune.

Pierderea scrutinului de catre partidului lui Tsipras era una asteptata, actualul premier fiind acuzat ca si-a ”tradat” electoratul prin acceptarea masurilor de austeritate impuse de institutiile europene si de creditorii internationali, desi cand a ajuns la putere in 2015 el a promis ca va pune capat austeritatii. Tsipras a convocat atunci si un referendum, la care electoratul a respins la indemnurile sale conditiile impuse de creditorii internationali pentru salvarea economiei Greciei, conditii pe care insa dupa referendum el le-a aplicat in mare parte.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Remaniere guvernamentala dupa alegerile locale. „Adrian Vestea sigur pleaca”

Dupa alegerile locale si europarlamentare, care vor avea loc pe data de 9 iunie, va…

3 minute ago

Un barbat a fost arestat langa o statie de metrou din Londra dupa ce a ranit cu o sabie mai multi civili si politisti – VIDEO

Un incident critic a fost declarat in apropierea statiei de metrou Hainault din nord-estul Londrei,…

O oră ago

Astazi este ultima zi. Apelurile lui Ciolacu si Firea au fost degeaba, Piedone a plecat in vacanta in loc sa-si retraga candidatura

Cristian Popescu Piedone este plecat in vacanta, in ultima in zi in care ar fi…

3 ore ago