Ingeri poleiti cu aur de 13 metri inaltime in Catedrala Neamului: „Mozaicul e adus din Venetia si de la Carrara, e material de cea mai buna calitate”

news

Imagini cu frescele care sunt in curs de finalizare in interiorul Catedralei Mantuirii Neamului au fost date publicitatii pe site 365.ro. Frescele sunt uriase, reprezentand ingeri cu o inaltime de 13 metri, si sunt realizate cu foite de aur si materiale importate din Venetia. Catedrala a costat pana acum peste 175 de milioane de euro din bani publici.

„Ati vazut vreodata un inger de aproape? Si nu unul mititel, cum avem fiecare pe umeri, unul rau si altul bun. (…) Ci unul urias, inalt cat o cladire, cu aripi facute din mozaic adus special de la Venetia, de culoare verde, turcoaz, albastru, pe fond din foita de aur, ca-n vise”, relateaza 365.ro.

Ingerii nu sunt singurele fresce masive.  Maica Domnului este inalta de 16 metri si la mantia ei s-au folosit pietricele in 9 nuante de rosu

„50 de oameni folosesc aproape 16 kilograme de mozaic pe metru patrat. Tesserele din piatra, adica pietricelele, se folosesc la fundaluri, iar cele din sticla la personaje. Pentru fiecare sfant se face o comanda speciala in Italia, de exemplu, la Mantia Maicii Domnului s-au folosit tessere in noua nuante de rosu”, mai noteaza site-ul.

„Aceasta este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului in mozaic din Romania si una dintre cele mai mari din lumea ortodoxa. Mozaicul are o suprafata de 3.000 de metri patrati, numai in altar. Pana acum, pictura in mozaic finalizata reprezinta 20% din suprafata picturii Catedralei Mantuirii Neamului. 3.000 de metri patrati din totalul de aproximativ 15.000, deci mai este foarte mult de lucru”, a declarat autorul frescelor, Daniel Codrescu.

„Mozaicul e adus din Venetia si de la Carrara, e material de cea mai buna calitate care o sa reziste mult timp, sute de ani, adica sa fie un mesaj pe care sa-l trasmitem in viitor. In secolul al 19-lea se spunea despre mozaic ca este pictura pentru eternitate”, a mai spus Codrescu.

Catapeteasma este cea mai mare din lume: 23,8 pe 17.1 metri. Peste 4 milioane de tessere de mozaic, care cantaresc aproximativ 8 tone, au fost folosite pana acum pentru partea din fata, vizibila dinspre naos. Pietricelele de mozaic sunt marca Orsoni Venezia 1888, au cea mai bogata cromatica si permit cele mai rafinate jocuri de lumina in functie de lumina care intra in lacas si de situarea privitorului. Venetienii au lucrat la un moment dat exclusiv pentru Catedrala.

Codrescu a mai spus ca  “pretul ingerilor nu mai conteaza. Cand ne ducem la Voronet sau la Capela Sixtina nu ne gandim la cat au costat”: „Cat costa? Depinde de materiale, dar nu pretul e problema, pretul conteaza mai putin, costurile care sunt legate de mozaic. Conteaza ceea ce ramane. Cand ne ducem la Voronet sau la Capela Sixtina nu ne intrebam cat au costat. Nu mai conteaza cat a costat, dupa 500 de ani”.

Preotii au declarat pentru 365.ro ca totul a costat pana acum sub 100 de milioane de euro, pana la faza ”la rosu”.

Insa in 2018, jurnalistii Vlad Stoicescu si Ovidiu Vanghele au aratat ca pana atunci suma totala acordata de statul roman pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului depasea pragul de 121 de milioane de euro.

De atunci si pana anul trecut s-au alocat 50 de milioane de euro de la Guvern si de la Primaria Capitalei, astfel incat catedrala a inghitit pana in acest moment aproximativ 175 de milioane de euro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: