„Miselie, ingretosator, prost-gust. Sunteti doar un infometat de mariri, sinecuri si functii”. Acuzatii de la Washington la adresa presedintelui Academiei Romane

news

Vladimir Tismaneanu, profesor de Stiinte politice la University of Maryland, critica dur reactia presedintelui Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, fata de dezvaluirile conform carora a fost colaborator al Securitatii.

„Pinacoteca malefica: Sa fii istoric, sa fii profesor universitar, sa stii ce inseamna criminalitatea sistemului comunist, si sa publici un text bascalios, de un imens, ingretosator prost gust, despre cei care incearca sa lumineze ce a fost infernul totalitar spre a-l face pe veci ireversibil si de neregretat, este o miselie. La capitolul pe care Max Weber l-a numit etica responsabilitatii, ati capotat lamentabil, domnule academician profesor doctor Ioan-Aurel Pop. Sunteti doar un infometat de mariri, sinecuri, onoruri si functii, va este indiferenta moralitatea publica. Mai grav, o dispretuiti. Ceea ce faceti in aceste zile este chiar mai murdar decat ceea ce faceati ca brigadier al lui Stamatoiu!”, a scris Tismaneanu pe Facebook.

Presedintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, a afirmat sambata, intr-o postare pe Facebook, ca se asteapta sa ii fie ceruta „condamnarea la moarte”, intrucat, potrivit unor „formatori de opinie din Romania”, aproape toti cei care au trait si au fost maturi inainte de anul 1989 ar trebui sa moara „fizic sau spiritual”. Pop face aceste declaratii dupa ce Revista 22 a prezentat o lista a colaboratorilor Securitatii pe care figureaza si numele sau alaturi de numele altor persoane publice.

„Din afirmatiile unor formatori de opinie din Romania, inteleg ca aproape toti dintre aceia care am trait inainte de 1989 si am fost maturi in acei ani odiosi ar trebui sa murim fizic sau spiritual, sa ne plecam vesnic si sa ne facem neincetat ,«nostra culpa». Se poate si asa!”, a scris Ioan Aurel Pop, sambata, pe pagina sa de Facebook.

„De exemplu, eu imi cer scuze tuturor acuzatorilor mei fiindca am ales deliberat sa ma nasc in 1955, in loc sa fi fost contemporan cu Alexandru cel Bun; fiindca am facut gradinita in trei limbi (romana, maghiara, germana), deoarece asa prevedea ,«internationalismul proletar», in loc sa-mi fi inceput copilaria la Londra, in engleza; fiindca am «cerut insistent» sa fiu facut pionier, utecist si comunist, in loc sa fi participat la rezistenta anticomunista, asa cum au facut toti romanii; fiindca am terminat, ca sef de promotie, Liceul Teoretic nr.1 (,«Andrei Saguna») din Brasov, in loc sa fi ramas repetent; fiindca am «optat» sa fac armata cu termen redus, in loc sa fi protestat contra militarismului; fiindca am ales sa fac facultatea la Cluj in loc sa fi profitat de targurile de oferte universitare de studii si sa plec in SUA sau Germania; fiindca am «cerut» profesorilor mei sa ma faca sef de promotie la Universitatea din Cluj, in loc sa fi ramas un student sters si anonim; fiindca am insistat sa fiu profesor, vreme de patru ani, la un liceu industrial de la periferia Clujului in loc sa fi acceptat postul de cercetator la Oxford; fiindca am fost membru de partid, ca sa-mi pot face doctoratul, in loc sa fi ramas, cu modestie, la nivel licenta”, a adaugat el.

Ioan Aurel Pop a adaugat ca el si contemporanii sai au fost si sunt considerati „pleiade de prosti, inculti, semidocti, politruci, tarati de ideologia marxista, autohtonisti, protocronisti si nationalisti” si sunt priviti ca adevarate pericole publice ori complet inutili. El a precizat ca se asteapta CNSAS, Revista 22 si „alte instante” sa ceara ca el si alte persoane din generatia sa fie „condamnati la moarte”. „Acesti «fiindca» ar putea continua, dar ar fi in zadar. Am fost si suntem (considerati), eu si contemporanii mei, pleiade de prosti, inculti, semidocti, politruci, tarati de ideologia marxista, autohtonisti, protocronisti si nationalisti. Prin urmare, astazi suntem (priviti ca) adevarate pericole publice sau, daca nu chiar asa, atunci complet inutili, relicve ale unei lumi revolute si blamate de istorie. Ma simt, ca si mare parte din generatia mea, maculat de un ev comunist catastrofal, pe care si noi l-am construit din moment ce am trait atunci, si ma astept ca dl.Hodor, CNSAS, Revista 22 si alte instante (mai mult sau mai putin morale) sa ne ceara, spre a se face dreptate, condamnarea la moarte”, a scris presedintele Academiei.

Revista 22 a publicat, in aceasta saptamana, o lista a colaboratorilor aflati in legatura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securitatii Statului (DSS) care se ocupa de urmarirea emigratiei romanesti. Pe aceasta lista, care contine peste 200 de nume, figureaza si Ioan Aurel Pop, noul presedinte al Academiei Romane, alaturi de alti istorici, precum Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu, dar si de jurnalistul Cornel Nistorescu si sociologul Dorel Abraham. Conform unei adeverinte emise de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in 5 mai 2009, Ioan Aurel Pop a fost verificat la cerere, stabilindu-se ca „nu exista date ori documente din care sa rezulte calitatea de lucrator sau colaborator al Securitatii in sensul legii”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: