Ingrijorare la AIEA. Centrala nucleara de la Zaporojie a pierdut din nou conexiunea electrica

externe

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) este ingrijorata de faptul ca centrala nucleara ucraineana Zaprojie, aflata sub ocupatie rusa, a pierdut din nou conexiunea electrica externa si depinde exclusiv de generatoarele de urgenta, transmite EFE.

„Echipa noastra de la centrala nucleara Zaporojie m-a informat in aceasta dimineata ca centrala a pierdut toata energia externa pentru a doua oara in cinci zile”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi. „Generatoarele diesel de urgenta furnizeaza in prezent electricitate pentru functionarea in siguranta si protectia nucleara”, a adaugat el intr-un mesaj postat pe Twitter.

Desi cele sase reactoare ale centralei nucleare sunt oprite, alimentarea continua cu energie electrica este obligatorie pentru a mentine rece combustibilul nuclear din interiorul reactoarelor si a evita un eventual accident.

AIEA, care are doi observatori prezenti la centrala, incearca sa impuna crearea unei zone de securitate in jurul centralei, iar pentru aceasta Grossi s-a aflat marti la Moscova, care si-a insusit prin decret centrala ocupata.

Astazi, Energoatom, compania ucraineana de stat pentru energie nucleara, a acuzat Rusia ca nu permite accesul la centrala pentru un convoi de vehicule apartinand companiei ucrainene si care transporta motorina, potrivit Reuters.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: