Inlocuitoarea lui Dancila la Bruxelles sufera si ea de dancilism. Ce explicatie are pentru dezbaterea care vizeaza Romania din Parlamentul European

politica

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoana a declarat, sambata, intr-o emisiune televizata, despre dezbaterea care va avea loc in Parlamentul European pe tema statului de drept din Romania, ca grupul european PPE „ataca guvernele de stanga” pentru a ascunde situatia din tarile cu guverne de dreapta.

„La nivel de Europa, conduce PPE, pentru ca ei au cel mai mare procent. PPE e suparat ca in Romania, in Malta si in alte tari, socialistii sunt la putere. Bineinteles ca isi doresc ca anul viitor, la alegerile europarlamentare, sa se intoarca. Si ei, de fapt, ce fac acum? Pana la urma, este un joc politic european, trebuie sa ne gandim ca jocul politic national este unul, avem un joc politic mult mai mare si mai greu, jocul politic european”, a declarat, sambata, la Antena 3, europarlamentarul PSD Gabriela Zoana, despre dezbaterea care va avea loc, pe 3 octombrie, in Parlamentului European, pe tema statului de drept din Romania, sedinta la care va participa si premierul Viorica Dancila.

Europarlamentarul PSD a adaugat ca „atacurile impotriva Romaniei” apar pentru ca popularii europeni (PPE) vor „sa ascunda” situatia din Ungaria si Polonia, state conduse de guverne de dreapta.

„Trebuie sa intelegem lucrul acesta, atacurile impotriva Romaniei sunt, de fapt atacuri impotriva formei de guvernamant din Romania, nici macar a Guvernului. Ce vor cei de la PPE sa faca? Sa ascunda, de fapt, ce se intampla in Ungaria si Polonia, unde guvernul este de dreapta, si ataca guvernele de stanga din Europa”, a precizat Gabriela Zoana, citata de Mediafax.

Gabriela Zoana (PSD) a inlocuit-o in Parlamentul European pe Viorica Dancila la o zi dupa preluarea de catre aceasta a functiei de prim-ministru.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, joi ca Parlamentul European a amanat, pentru prima saptamana a lunii noiembrie, adoptarea rezolutiei privind statul de drept in Romania.

Intrebata ce impact are asupra Romaniei adoptarea acestei rezolutii, Nicolai a raspuns: „Este un document politic. Nu are niciun impact. Poate sa contina evaluarea asupra situatiei statului de drept si eventuale recomandari facute Romaniei”.

Pe 3 octombrie va avea loc in plenul Parlamentului European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august si a statutului de drept in Romania, discutie la care cutuma europeana prevede invitarea premierului tarii respective, in acest caz Viorica Dancila.

Surse europene au precizat  ca in a doua saptamana a lunii octombrie, presedintele Klaus Iohannis va sustine un discurs despre viitorul Uniunii Europene, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Acesta este si motivul deciziei PE de a amana adoptarea rezolutiei, au adaugat sursele citate.

Premierul Viorica Dancila a efectuat, marti si miercuri, o vizita la Bruxelles unde s-a intalnit si a discutat cu liderii grupurilor partidelor politice din Parlamentul European.

Seful Executivului a participat, miercuri la Bruxelles, la reuniunea grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, premierul discutand cu acestia despre protestele din 10 august si reforma in domeniul justitiei in Romania, potrivit Guvernului.

Premierul Viorica Dancila a declarat, in debutul sedintei de Guvern de joi, ca le-a transmis liderilor de la Bruxelles ca discutia despre existenta unui stat de drept in Romania este „o tema falsa, eminamente politica”.

„Discutia despre incalcarea statului de drept in Romania e o tema falsa, eminamente politica si am adus argumente in acest sens. Cat priveste modificarile in domeniul justitiei am aratat ca acestea au fost facute in acord cu jurisprudenta CEDO si recomandarile Comsiiei de la Venetia”, a afirmat Viorica Dancila la inceputul sedintei de Guvern care se desfasoara joi la Palatul Victoria.

Referitor la protestele din 10 august, in contextul dezbaterii care va avea loc in Parlamentul European pe 3 octombrie, seful Executivului a spus ca le-a transmis liderilor europeni ca in momentul de fata in Romania este o ancheta in derulare, iar daca se va dovedi ca exista persoane care au incalcat legea, atunci acestea vor raspunde.

„In ceea ce priveste protestul am aratat ca este o ancheta in derulare si ca toti in fata legii suntem egali. Daca au existat depasiri ale legalitatii, cei vinovati vor raspunde”, a mai spus premierul.

Dancila a precizat ca exista „manipulari menite sa induca o perceptie gresita a modului in care priveste Romania si statul de drept din Romania”.

Parlamentul European a aprobat recent declansarea procedurii de sanctionare a Ungariei, din cauza presupusei incalcari a normelor Uniunii Europene, Guvernul de la Budapesta riscand suspendarea drepturilor de vot in Consiliul UE. Parlamentul European a aprobat raportul care constata ca Guvernul Viktor Orban prezinta „riscul clar” de incalcare a valorilor UE si a dispus initierea procedurii de sanctionare a Ungariei in virtutea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene. Ungaria a catalogat drept „razbunare meschina” decizia PE privind procedura de sanctionare. Consiliul UE si Consiliul European vor decide daca Ungaria va fi sanctionata pentru incalcarea normelor Uniunii Europene.

Ungaria a fost criticata in mai multe randuri de Uniunea Europeana, din cauza legilor privind libertatea de exprimare, din cauza organizarii sistemului judiciar, a celui electoral si in contextul abordarii fata de imigratie. Guvernul de dreapta de la Budapesta este acuzat ca incalca normele fundamentale ale Uniunii Europene. Autorii rezolutiei impotriva Ungariei, printre care se numara eurodeputata olandeza Judith Sargentini, afirma ca „exista un risc clar privind incalcarea grava a valorilor fundamentale europene”.

In decembrie 2017, Comisia Europeana a propus Consiliului Uniunii Europene adoptarea unei decizii similare in cazul Poloniei, din cauza situatiei sistemului judiciar polonez.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: