Inmormantarea papei emerit Benedict al XVI-lea: liturghia va fi „in detaliu cea a ceremoniilor pontificale… cu unele elemente originale”. O pagina despre papalitatea sa va fi asezata in sicriu

externe

O relatare scrisa despre papalitatea lui Benedict al XVI-lea va fi pusa alaturi de trupul sau in sicriu, a declarat marti Vaticanul, dezvaluind planurile pentru prima inmormantare a unui pontif care a demisionat in sase secole, potrivit AP.

Intre timp, zeci de mii de oameni au trecut prin Bazilica Sf. Petru pentru a-i aduce un omagiu.

Miercuri seara, o pagina despre papalitatea de aproape opt ani a lui Benedict va fi pusa intr-un cilindru de metal si plasata in interiorul sicriului, impreuna cu alte obiecte, inclusiv monede batute in timpul domniei sale, a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Matteo Bruni.

Desi Vaticanul a subliniat ca Benedict a dorit ca „simplitatea” sa-i caracterizeze inmormantarea, Bruni a spus ca liturghia va fi „in detaliu cea a ceremoniilor pontificale… cu unele elemente originale”. Papa Francisc va oficia, joi, slujba de inmormantare in Piata Sf. Petru.

Miercuri, „sicriul va fi inchis, printr-un ritual special”, a spus Bruni. Trupul lui Benedict va fi asezat intr-un sicriu din chiparos, apoi pus intr-un sicriu de zinc care va fi sigilat intr-un al doilea sicriu de lemn. Apoi va fi scos din bazilica cu aproximativ 40 de minute inainte de inmormantare, in timp ce multimea adunata pentru slujba recita rozariul pentru Benedict.

Securitatea Vaticanului a estimat ca aproximativ 65.000 de persoane au trecut luni pe la catafalcul fostului papa si 70.000 au facut acest lucru marti. Doi membri influenti ai bisericii din SUA, cardinalii Timothy Dolan din New York si Sean Patrick O’Malley din Boston, au asistat, marti, la Liturghie.

Printre preotii de seama care vor veni la inmormantare se vor numara cardinalul Joseph Zen din Hong Kong, a spus secretarul sau. Zen, episcop pensionar in varsta de 90 de ani, s-a aflat intr-un puternic dezacord cu Francisc cu privire la acordul Vaticanului cu autoritatile chineze privind numirea episcopilor. Zen sustine ca intelegerea ii tradeaza pe catolicii pro-vatican din China si pe clerul care a suferit persecutii acolo.

Ridicat la rangul de cardinal de catre Benedict, Zen a fost arestat anul trecut sub suspiciunea ca s-a inteles cu fortele straine pentru a pune in pericol securitatea nationala a Chinei. Desi nu a fost acuzat, a fost totusi amendat in noiembrie, dupa ce a fost gasit vinovat pentru ca nu a inregistrat un fond, acum disparut, care incerca sa ajute persoanele arestate in cadrul protestelor pro-democratie din Hong Kong.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban s-a numarat si el printre cei aflati la bazilica. La fel ca Benedict, Orban a pornit o cruciada pentru renastere a ceea ce conservatorii europeni considera radacinile crestine ale continentului.
Presedintele Ungariei, Katalin Novak, se va deplasa, joi dimineata, la Vatican pentru a aduce un ultim omagiu la slujba de inmormantare.

Intrucat Benedict nu mai era seful statului Vatican, spre deosebire de protocoalele pentru inmormantarile papilor care au murit in timp ce inca domneau, doar doua tari – Italia si Germania natala – vor trimite delegatii oficiale, potrivit Vaticanului. In schimb, politicienii si regalitatea, in special din tarile predominant catolice, vor participa ca persoane private.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: