Innebunesc comunistii chinezi. SUA modernizeaza rachetele din Taiwan, proiect in valoare de 620 milioane de dolari

externe

Departamentul de Stat american a aprobat o propunere de vanzare catre Taiwan a unui pachet de reinnoire a certificarii si modernizare a rachetelor Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3), informeaza dpa, citata de Agerpres. 

Congresul SUA a fost notificat joi cu privire la tranzactie, care nu include rachete noi, ci doar intretinerea, testarea si repararea celor existente in Taiwan. Tranzactia este in valoare de 620 de milioane de dolari.

„Vanzarea propusa va contribui la ameliorarea securitatii beneficiarului si va ajuta la mentinerea stabilitatii politice, a echilibrului militar si a progresului economic in regiune”, a comunicat Agentia Statelor Unite pentru Cooperare in Securitatea Apararii (DSCA), precizand ca principalul contractant va fi compania Lockheed Martin.

Ministerul apararii de la Taipei a declarat vineri ca vanzarea va avea loc efectiv probabil peste o luna.

Ministerul taiwanez de externe a multumit tot vineri Statelor Unite pentru posibilitatea achizitiei, aratand ca acordul „ne permite sa achizitionam echipament defensiv la momentul oportun”. Institutia a mentionat ca este a saptea vanzare de armament din SUA catre Taiwan in mandatul presedintelui american Donald Trump si ca guvernul de la Taipei va continua sa isi intareasca parteneriatul cu Washingtonul cu scopul comun de a garanta pacea si stabilitatea in regiunea indo-pacifica.

In mai, Statele Unite au anuntat ca este posibil sa vanda Taiwanului 18 torpile grele avansate MK-48 Mod 6AT.

Ultimul acord are loc in contextul tensiunilor intre SUA, aliate cu Taiwanul, si China, care considera insula teritoriu chinez, noteaza dpa. La Taipei exista un guvern independent din 1949, dar Beijingul nu recunoaste legitimitatea regimului democratic taiwanez.

Mai mult despre: ,

Comentarii: