Inregistrare soc: patru membri ai organizatiei UNRWA, apartinand de ONU, se lauda cu participarea la masacrul din 7 octombrie

externe

angajati ONU, teroristi, Israel, 7 octombrie, atacuri, implicare

Luni, fortele armate israeliene (IDF) au publicat inregistrari audio despre care spune ca incrimineaza alti doi angajati ai agentiei ONU pentru refugiatii palestinieni (UNRWA) care ar fi participat la atacul din 7 octombrie condus de Hamas – ridicand la 14 numarul total al lucratorilor agentiei despre care Ierusalimul spune ca au participat activ la atacuri.

”Sunt inauntru, sunt inauntru cu evreii”,  este auzit spunand intr-o inregistrare telefonica citata de cotidianul The Times of Israel Mamdouh al-Qali, un terorist al Jihadului Islamic despre care IDF spune ca a fost angajat ca profesor intr-o scoala UNRWA. „Cum vei ajunge acasa?”, este intrebat in convorbirea telefonica, iar el raspunde razand: ”Cand voi muri”. Intr-o alta inregistrare, un profesor UNRWA poate fi auzit laudandu-se cu rapirea unor ostatici israelieni.

„Avem femei ostatice, am capturat una!”, spune Yousef al-Hawajara, un terorist Hamas care a lucrat ca profesor la o scoala UNRWA din Deir al-Balah, potrivit IDF. „Totul este in regula, sper”, spune el mai tarziu in inregistrare.”Vom intra in Moscheea Al-Aqsa”.

Purtatorul de cuvant al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, intr-o conferinta de presa de seara, a declarat ca, in ciuda „continutului dificil”, armata a ales sa faca publice inregistrarile audio pentru „a reaminti si a nu uita”.

„Masacrul comis de Hamas la 7 octombrie este cel mai documentat masacru din istorie.Teroristii Hamas si-au filmat propria cruzime.Pe masura ce trece timpul, tot mai multe marturii sunt dezvaluite, tot mai multe informatii in fiecare zi”, a declarat el. Hagari a mai precizat ca, intr-una dintre inregistrari, un terorist Hamas, care lucra ca profesor la o scoala UNRWA din Deir al-Balah, ii spune prietenului sau ca a capturat o „sabaya”, un termen folosit de jihadistii din Statul Islamic care inseamna sclava sexuala.

Luna trecuta, ministrul apararii Yoav Gallant a numit alti 12 angajati ai UNRWA despre care a spus ca au participat la masacrul din 7 octombrie. IDF a declarat ca serviciile sale de informatii arata ca aproximativ 450 de agenti teroristi din Gaza, majoritatea membri Hamas, sunt, de asemenea, angajati ai UNRWA.

Ierusalimul sustine de mult timp ca UNRWA ar trebui sa fie desfiintata, iar acuzatiile recente au determinat mai multe tari donatoare sa anunte inghetarea finantarii, sporind ingrijorarile ca agentia, care spune ca este principalul canal de ajutor pentru milioane de oameni din Fasie in timpul razboiului dintre Israel si Hamas, ar putea inceta sa mai opereze in Gaza si in alte parti din Orientul Mijlociu in cateva saptamani.

Seful UNRWA, Philippe Lazzarini, a avertizat luni, intr-o scrisoare adresata presedintelui Adunarii Generale, ca agentia sa se afla intr-un „punct de ruptura”, in conditiile in care donatorii ingheata finantarea, Israelul exercita presiuni pentru a desfiinta agentia, iar nevoile umanitare cresc.

Capacitatea UNRWA de a-si indeplini mandatul este „serios amenintata”, a spus Lazzarini, indemnand statele membre sa „ofere sprijinul politic necesar pentru a sustine” agentia.

Mai multe tari – printre care Statele Unite, Marea Britanie, Germania si Japonia – au suspendat finantarea UNRWA in urma acuzatiilor israeliene. Suma totala inghetata se ridica la 450 de milioane de dolari – echivalentul a mai mult de jumatate din fondurile primite de UNRWA in 2023.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: