INS anunta ca economia Romaniei a inregistrat o crestere neasteptata. Care este diferenta fata de aceeasi perioada a anului trecut

pagina verde

Produsul intern brut (PIB) a inregistrat o crestere cu 5,7% pe serie bruta si cu 5,6% pe seria ajustata sezonier in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2016, potrivit estimarilor ‘semnal’ publicate, marti, de Institutul National de Statistica, informeaza Agerpres.

Conform sursei citate, Produsul intern brut in trimestrul I 2017 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,7% comparativ cu trimestrul IV din 2016.

INS precizeaza ca seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul I 2017, revizuirea fiind nesemnificativa fata de varianta publicata in 7 aprilie 2017.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul I 2017 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2016, publicata in comunicatul de presa nr. 83 din 7 aprilie 2017. Astfel: rezultatele trimestrului I 2016, comparativ cu trimestrul IV 2015, au fost revizuite de la 101,3% la 101,1%; rezultatele trimestrului II 2016, comparativ cu trimestrul precedent, nu s-au modificat; rezultatele trimestrului III 2016, comparativ cu trimestrul II 2016, au fost revizuite de la 100,5% la 100,7%; rezultatele trimestrului IV 2016, comparativ cu trimestrul III 2016, au fost revizuite de la 101,4% la 101,5%”, mentioneaza INS.

Membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei semnalau, in sedinta de politica monetara din 5 mai, ca datele statistice disponibile prefigureaza o usoara decelerare a cresterii PIB in trimestrul I 2017, conform minutei sedintei publicate luni.

„Referitor la cele mai recente evolutii, membrii Consiliului au apreciat ca datele statistice disponibile prefigureaza o usoara decelerare a cresterii PIB in trimestrul I 2017, implicand, in conditiile plasarii ei peste valorile prognozate anterior, o deschidere relativ mai ampla a excedentului de cerere agregata. Totodata, ele indica consumul privat drept principal determinant al cresterii economice, relevanta din aceasta perspectiva fiind mentinerea dinamicii inalte a volumului cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, comertul auto-moto si din servicii, in intervalul ianuarie-februarie. S-a sesizat ca aportul formarii brute de capital fix ar putea ramane negativ, desi in diminuare, date fiind prelungirea declinului constructiilor ingineresti si amplificarea considerabila a dinamicii constructiilor de cladiri rezidentiale, posibil stimulata de accelerarea tendintei de majorare a pretului locuintelor. Si contributia exportului net la dinamica PIB ar putea redeveni negativa in trimestrul I 2017”, se spune in documentul BNR

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, estima, in 10 mai, ca economia Romaniei ar urma sa inregistreze anul acesta un avans de 4%, fata de o expansiune de 3,7% previzionata in noiembrie de BERD.

De asemenea, Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere, de la 3,8% pana la 4,2%, estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat in aprilie de institutia financiara internationala in avanpremiera reuniunii de primavara.

Totodata, conform raportului regional publicat pe 11 mai de FMI, anul acesta, la fel ca si anul trecut, statele din Europa de Sud-Est membre ale UE (Romania, Bulgaria si Croatia) vor inregistra pe ansamblu cel mai ridicat ritm de crestere din toate statele din regiune, 3,7%, chiar daca este vorba de un avans mai mic decat cel de 4,2% inregistrat in 2016.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat in ‘Prognoza pe termen mediu 2017 — 2020 — varianta de primavara 2017’, ca anul acesta Romania va inregistra o crestere economica de 5,2%.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: