Inspectia Judiciara, primele explicatii privind „biletelul pierdut”, cu numere de dosare, al inspectorului care controla activitatea DNA. Atac la adresa lui Kovesi

news

Inspectorul-sef adjunct al Inspectiei Judiciare, Gheorghe Stan, a precizat luni ca procurorul-sef Laura Codruta Kovesi ar fi incercat, prin afirmatiile facute cu privire la controlul de la DNA, sa induca in mod public ideea ca inspectorii judiciari nu si-au exercitat atributiile de serviciu, special pentru a se crea premisele contestarii raportului.

„Ma intreb daca este in favoarea sistemului judiciar si a credibilitatii acestuia sa sustii in calitate de conducator de unitate de parchet (procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi — n.r.) controlata ca a avut senzatia ca s-a venit cu anumite teme care trebuie verificate. Este destul de periculos, de neproductiv si de asemenea daunator atat sistemului judiciar, cat si societatii civile. (…) Aceeasi senzatie a avut-o doamna procuror-sef si cu privire la acel biletel pe care inspectorul judiciar a scris numere de dosare penale, sustinand ca in realitate prin acest control s-au facut si alte chestiuni exterioare verificarilor. Ma gandesc ca prin aceste afirmatii s-a incercat sa se induca in mod public ideea ca inspectorii judiciari nu si-au exercitat atributiile de serviciu cu obiectivitate si impartialitate, senzatie care este departe de adevar. Respingem categoric astfel de insinuari. Probabil ca aceste demersuri se subsumeaza intentiei declarate de la inceput, si anume aceea de a crea premisele contestarii raportului prin invocarea unor vicii de procedura inexistente”, a declarat Gheorghe Stan in cadrul Sectiei pentru procurori a CSM, citat de Agerpres.

El a adaugat ca astfel de paradigme, cat si acuzatia ca Inspectia ar fi avut si alte obiective in ceea ce priveste controlul de la DNA vin de la seful unei institutii de parchet care ar trebui sa cerceteze inainte de a emite verdicte finale.

Gheorghe Stan a tinut sa precizeze ca, in general, cu ocazia controlului, inspectorii judiciari isi iau notite din dosarele penale pe care le verifica, sub aspectul ritmicitatii efectuarii urmaririi penale, din registrele sau din condicile in care sunt inscrise tot numere de dosare.

Inspectorul-sef adjunct al Inspectiei Judiciare, Gheorghe Stan, prezinta luni in cadrul Sectiei pentru procurori a CSM punctul de vedere cu privire la raportul intocmit dupa controlul efectuat la DNA.

Pe 13 octombrie, Laura Codruta Kovesi a declarat in fata Sectiei pentru procurori ca nu exista un raport de control unic intocmit in urma controlului Inspectiei Judiciare la DNA, iar concluziile nu sunt unitare si armonizate.

Mai mult, intrebata daca pe parcursul derularii controlului IJ a avut senzatia ca acesta este lipsit de obiectivitate, avand pe langa scopul declarat si un scop „ascuns”, sefa DNA a spus: „Da, am avut aceasta senzatie, s-a venit cu teme care trebuiau verificate sau infirmate, s-a venit cu anumite zvonuri despre care au citit in presa si care trebuiau confirmate intr-un fel sau altul si da, s-a venit cu o anumita tema pentru identificarea unor dosare, a unor solutii sau a anumitor acte din dosare”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: