Instanta suprema din Albania spune ca acordul care permite construirea de centre de primire a migrantilor care ajung in Italia este „in conformitate cu constitutia”

externe

Instanta suprema din Albania a dat luni unda verde unui acord care permite Italiei sa construiasca centre de primire a migrantilor pe teritoriul albanez, o schema care a fost criticata de opozitie si de grupurile de aparare a drepturilor omului, potrivit Reuters.

Parlamentarii din cadrul Partidului Democrat de opozitie din Albania au contestat acordul in instanta, spunand ca acesta a incalcat constitutia prin transferarea teritoriului si a puterii de stat catre o alta tara.

De asemenea, seful Inaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a spus saptamana trecuta ca planul a ridicat ingrijorari cu privire la detentia arbitrara si conditiile de viata.

Proiectul a fost comparat cu planul guvernului britanic de a trimite solicitanti de azil in Rwanda, care a fost contestat la Curtea Suprema a Marii Britanii. Bruxelles-ul a spus de atunci ca planurile italienilor nu incalca legislatia Uniunii Europene.

Curtea Constitutionala a Albaniei a decis luni ca acordul este „in conformitate cu constitutia” si a spus ca acum ar putea fi ratificat in parlament.

Conform schemei anuntate in noiembrie, Italia, membru UE, va deschide doua centre in Albania, care nu este membra a UE. Un centru ar verifica migrantii la sosire, iar al doilea i-ar retine cat timp sunt procesate cererile de azil. Migrantilor li se va permite fie sa intre in Italia, fie vor fi repatriati, a declarat premierul italian Giorgia Meloni.

Prim-ministrul albanez Edi Rama a declarat ca tara sa a simtit datoare sa ajute Italia din cauza relatiei speciale dintre state si a modului in care Italia a primit sute de mii de albanezi in anii 1990 dupa caderea comunismului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: