Instanta suprema din Brazilia va investiga rolul lui Bolsonaro in revoltele din capitala

externe

Curtea Suprema din Brazilia a anuntat, vineri, ca va deschide o ancheta asupra fostului presedinte de extrema dreapta, Jair Bolosnaro, pentru ca ar fi incurajat protestele antidemocratice care s-au incheiat cu asaltarea cladirilor guvernamentale de catre sustinatorii sai din Brasilia, informeaza Reuters.

„Persoanele publice care continua sa conspire las impotriva democratiei, incercand sa instituie o stare de exceptie, vor fi trase la raspundere”, a declarat judecatorul Alexandre de Moraes, care a fost de acord cu cererea procurorilor federali de a lansa ancheta.

Bolsonaro, care se afla in prezent in Statele Unite, va fi cercetat de procurori pentru posibila „instigare si ca autor intelectual al actelor antidemocratice care au dus la vandalism si violenta in Brasilia duminica trecuta”, a declarat procuratura intr-un comunicat.

Curtea Suprema a dispus deja arestarea fostului ministru al justitiei al lui Bolsonaro, Anderson Torres, pentru ca a permis ca protestele sa aiba loc in capitala Braziliei, dupa ce acesta si-a asumat responsabilitatea pentru securitatea publica din oras.

Mii de sustinatori ai lui Bolsonaro au vandalizat Curtea Suprema, Congresul si palatul prezidential weekendul trecut, cautand sa provoace haos si o lovitura de stat militara care sa-l inlature pe presedintele Luiz Inacio Lula da Silva si sa-l readuca la putere pe liderul de extrema dreapta.

Dupa ce a pierdut alegerile din Brazilia din octombrie in fata lui Lula, Bolsonaro a plecat in Statele Unite evitand sa ii predea puterea lui Lula.

Torres, care la fel ca Bolsonaro se afla in Florida, a spus ca intentioneaza sa se intoarca in Brazilia pentru a se preda. Bolsonaro a spus pe retelele de socializare ca isi va grabi si el intoarcerea in Brazilia.

Ministrul Justitiei, Flavio Dino, a declarat intr-o conferinta de presa ca va astepta pana saptamana viitoare pentru a reevalua cazul lui Torres, indicand ca, in cazul in care acesta nu se preda, ar putea solicita extradarea sa. Mandatul de arestare impotriva lui Torres a fost emis de de Moraes. De asemenea, Dino a spus ca nu a facut nicio solicitare Statelor Unite cu privire la Bolsonaro.

Joi, politia a gasit in casa lui Torres un proiect de decret care parea a fi o propunere de a interveni in rezultatul alegerilor. Torres a sustinut ca documentul se afla printre altele intr-un teanc care era aruncat. El a spus ca au fost „scapate” catre ziarul Folha de S.Paulo in lipsa lui pentru a crea o „poveste falsa”.

Partidul Liberal al lui Bolsonaro a decis sa-si intareasca echipa de avocati pentru apararea fostului presedinte, a declarat un oficial al partidului pentru Reuters.

Bolsonaro se confrunta cu mai multe investigatii pentru declaratiile antidemocratice pe care le-a facut in calitate de presedinte, inclusiv afirmatiile repetate ca sistemul electoral era predispus la frauda. Liderii partidului PL se tem acum ca el va fi considerat responsabil pentru atacul de duminica. Desi nu cred ca va fi arestat, se tem ca ar putea fi declarat neeligibil pentru a candida la alegerile din 2026.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: